In de jaren ’80 was het eenvoudiger om slank te zijn

Voedingstrends, fitnessvideo’s … je kan er tegenwoordig niet meer rond op de sociale media. Het streven naar een slank figuur blijkt voor velen een belangrijke bezigheid. Volgens een onderzoek dat onlangs verscheen in Obesity Research & Clinical Practice is die ambitie sinds de jaren ’80 een pak moeilijker geworden.

De auteurs van de studie analyseerde gegevens over het dieet van 36.400 Amerikanen tussen 1971 en 2008 en legden die naast data over lichaamsbeweging van 14.419 volwassenen tussen 1988 en 2006. Alle informatie werd in datasets gegoten per hoeveelheid calorieën en sport, leeftijd en BMI.

Daaruit komt een verrassende correlatie: personen uit 2006, die hetzelfde voedings- en bewegingspatroon hebben als personen uit 1988, hebben een BMI dat gemiddeld 2,3 punten hoger ligt.

“De resultaten van onze studie tonen aan dat als je 25 bent, je  minder moet eten en meer moet sporten dan oudere mensen om gewichtstoename te voorkomen”, verduidelijkt professor Jennifer Kuk van de York University in Toronto. “Al lijken er ook andere factoren dan voeding en beweging te spelen.”

Aan The Atlantic liet professor Kuk weten dat er drie mogelijke factoren zijn die het moeilijker maken voor hedendaagse volwassenen om mager te zijn. Ten eerste komen mensen tegenwoordig vaker in contact met chemicaliën die gewichtstoename kunnen bevorderen. Pesticiden, brandvertragers en stoffen in verpakkingen kunnen een invloed hebben op de hormoonspiegel, wat mogelijk een effect heeft op hoe het lichaam omspringt met gewicht.

Daarnaast is het gebruik van geneesmiddelen gestegen sinds de jaren ’70 en ’80. Antidepressiva zijn een van de meest voorgeschreven medicijnen in de VS en velen daarvan veroorzaken blijkbaar gewichtstoename.

Ten slotte denken Kuk en de andere auteurs van de studie dat de gewijzigde darmflora van Amerikanen sinds de jaren ’80 ook een invloed heeft op het gewicht. Volgens Kuk zijn de toenemende consumptie van vlees en kunstmatige zoetstoffen hiervoor de schuldigen. Verder onderzoek is echter nog nodig om de factoren die een invloed hebben aan te duiden en hoe ze het lichaamsgewicht beïnvloeden.