Deze puzzel zegt meteen of je introvert of extravert bent

De Torens van Hanoi is een klassieke puzzel waarbij je drie stokjes en een aantal schijven op één van die stokjes hebt. De bedoeling is om de schijven van een stokje naar een ander te brengen, terwijl je rekening houdt met twee regels: je mag telkens slechts één schijf verplaatsen en een schijf mag nooit op een kleinere schijf rusten.

Wie denkt dat zo’n puzzel iets is voor een bolleboos die zich afzondert van andere mensen, heeft het bij het verkeerde eind. Volgens een studie van de University of Notre Dame in Australië zijn het eerder extraverte mensen die goed zijn in dit soort puzzels.

Voor het onderzoek moesten 195 studenten zo veel mogelijk rondes van de Torens van Hanoi oplossen in drie minuten. Nadien moesten ze een vragenlijst over hun persoonlijkheid invullen, waarbij de nadruk lag op het belang van plezier.

Uit de studie bleek dat extraverte kandidaten de puzzel sneller oplossen, omdat zij eerder plezier beleven door voldoening van de zintuigen, zeker wanneer ze geprikkeld en aanmoediging worden. Zonder prikkels en aanmoediging is extraversie geen indicator van hoe goed iemand puzzels kan oplossen.

Zin om het voor jezelf uit te testen? De Torens van Hanoi kan je hier online ontcijferen.