Sans-papiers weigeren tentenkamp te verlaten

20151001 - BRUSSELS, BELGIUM: Volunteers move out the Maximiliaanpark - Parc Maximilien park in Brussels, where refugees build an improvised camp awaiting their demand to be registered as an asylum seeker being handled, near the immigration office which is the agency for the reception and the first contact for asylum seekers, Thursday 01 October 2015, in Brussels. Volunteers starts to remove the tents as the citizen platform which organised the camp since its opening, decided to stop their activities to let the government take care of the situation. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

Het tentenkamp voor vluchtelingen in het Maximiliaanpark is opgebroken. Ruim honderd sans-papiers weigerden evenwel om te vertrekken en plannen een dagelijkse betoging.

Het Burgerplatform, Dokters van de Wereld, Oxfam en Samusocial kondigden eerder deze week aan dat ze zich zouden terugtrekken. «We weigeren om als alibi te dienen voor de regering», verklaarden ze. Ook de Brusselse stadsdiensten besloten om het kamp te verlaten.

Zo werden gisteren de tenten en het sanitair opgebroken. Naast de vluchtelingen die al een plaats kregen in gastgezinnen, werd nog bijkomend onderdak gezocht. De voorbije dagen toonden honderden mensen zich bereid om daarin te voorzien.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) noemde de ontruiming een verstandige beslissing. «In de WTC III-gebouwen zijn voldoende plaatsen in de pre-opvang.»

Toch was het Brusselse Maximiliaanpark, waar het tentenkamp werd opgetrokken aan het gebouw van Dienst Vreemdelingenzaken, gisteravond niet helemaal leeg. Zo bleven vier tenten van Artsen Zonder Grenzen staan, voor vluchtelingen die ’s nachts aankomen.

Bovendien weigerden de sans-papiers om te vertrekken. Het gaat om een groep van 100 tot 200 mensen, voornamelijk van het ‘Collectief 2009’. Ook ‘Collectactif’ blijft in het kamp om de keuken uit te baten.

Intussen werkt het Burgerplatform verder samen met het Rode Kruis om de asielzoekers die al een oproepingsbrief hebben gekregen van Dienst Vreemdelingenzaken onder te brengen in het WTC III-gebouw. Vanaf gisteravond wil de ngo dagelijks minstens 125 extra plaatsen openen.

Tot slot beschikt het Burgerplatform over een lokaal aan de Willebroekkaai, waar het overdag de diensten wil aanbieden die ook in het park plaatsvonden. Zo komen er een juridische permanentie, psychologische bijstand, medische hulp, kledijverdeling, een wassalon en een jobbegeleidingsdienst.