Geen enkel kind obees omdat klas elke dag verplicht anderhalve kilometer loopt

In een lagere school uit de Schotse stad Stirling heeft geen enkele leerling obesitas, enkel en alleen omdat ze elke dag anderhalve kilometer moeten lopen. Experten bekijken nu of ze het project in heel het Verenigd Koninkrijk moeten uitrollen.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Al meer dan drie jaar moeten de leerlingen van de St. Ninians lagere school elke dag een mijl (of 1,6 kilometer) lopen. Zelfs als de regen met bakken uit de hemel valt, worden ze op willekeurige momenten uit de les gehaald om een kwartiertje naar buiten te trekken. Met die dagelijkse looppartij hoopte de school de conditie, het gedrag en het concentratievermogen van de kinderen te verbeteren.

Toen de school deze ‘dagelijkse mijl' invoerde, was een op de tien kinderen van vier en vijf jaar oud obees. Vandaag de dag worstelt geen enkel kind op de lagere school van St. Ninians nog met obesitas. Een opvallend resultaat dat andere scholen niet aan hun neus lieten voorbijgaan. Sinds de start van het nieuwe schooljaar hebben 30 andere scholen in Stirling deze looprevolutie doorgevoerd.

«Ik krijg elke dag minstens twee e-mails van andere scholen die meer informatie vragen over ons project. Alleen al het idee dat kinderen uit heel het Verenigd Koninkrijk elke dag lopen door ons initiatief is onwezenlijk», zei schooldirecteur Elaine Wyllie tegen The Guardian. «Het is belangrijk dat de kinderen plezier beleven aan hun dagelijkse looppartij, anders houden ze het nooit vol.»

Experten bekijken nu of ze het project in heel het Verenigd Koninkrijk moeten uitrollen. Concreet vergelijken onderzoekers van de universiteit van Stirling leerlingen van de St. Ninians school met andere kinderen. «Het lijkt wel alsof de kinderen van St. Ninians geen problemen hebben met obesitas, ze lijken gelukkiger en kunnen zich beter concentreren. We willen nagaan of het loopkwartiertje effectief fysieke, cognitieve en emotionele voordelen heeft», besluit hoofdonderzoekster Colin Moran.