Zelfs de paus kon Kelly Gissendaner niet redden

De Amerikaanse staat Georgia heeft voor het eerst in zeventig jaar een vrouw geëxecuteerd. Kelly Gissendaner werd ter dood gebracht ondanks een pleidooi van paus Franciscus vorige week. 
door
Eldrid
Leestijd 2 min.

Gissendaner werd in 1997 ter dood veroordeeld voor haar betrokkenheid bij de moord op haar echtgenoot. Haar minnaar, Gregory Owen, bracht Douglas Gissendaner met verschillende messteken om het leven.Omdat hij tegen Gissendaner getuigde, kwam Owen er met een levenslange celstraf vanaf.

De 47-jarige vrouw kreeg rond middernacht lokale tijd een dodelijke injectie. Gissendaner was de enige vrouw op ‘death row' in Georgia, en is de eerste vrouw sinds 1945 die in de staat ter dood wordt gebracht. Vlak voor haar de injectie werd toegediend, bood ze de familie van haar vermoorde echtgenoot haar excuses aan.

Niet in verhouding

Gissendaners advocaten hebben tot het laatste moment geprobeerd om de executie tegen te houden, onder meer via een hoogdringendheidsprocedure voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Ook twee van haar drie kinderen probeerden voor hun moeder genade te krijgen. Zelfs de paus probeerde via de diplomatieke missie van het Vaticaan de autoriteiten in Georgia op andere gedachten te brengen, maar tevergeefs.

Volgens haar advocaten stond de straf die Gissendaner opgelegd kreeg niet in verhouding tot haar daden. Haar minnaar, die de moord uitvoerde, komt in 2022 echter in aanmerking voor een vervroegde vrijlating. Sinds Georgia de doodstraf in 1976 weer invoerde, is er in de staat nog nooit een veroordeelde geëxecuteerd die niet zelf een moord heeft begaan.

"Geen enkele kans"

Douglas Gissendaners familie liet weten dat de doodstraf wel terecht was. «Ze heeft hem geen enkele kans gegeven», klonk het in een verklaring.

Momenteel zitten meer dan tachtig gevangenen op ‘death row' in Georgia, en werden er de voorbije 39 jaar bijna zestig executies uitgevoerd.