Ook België moet roken in de auto in het bijzijn van kinderen verbieden

Vanaf morgen, 1 oktober, is het in Engeland en Wales verboden om te roken in de auto in het bijzijn van kinderen en jongeren onder de 18. De wetgever voerde deze maatregel in om kinderen en jongeren te beschermen tegen de gevaren van meeroken. Ook Frankrijk voerde al een rookverbod in de auto in het bijzijn van minderjarigen in. De Nationale Coalitie tegen Tabak roept de Belgische regering op om dit voorbeeld te volgen.

Roken in de auto veroorzaakt tot 27 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis. Een autoraampje openzetten volstaat absoluut niet om die stoffen te verwijderen. Meeroken is ongezond voor iedereen, maar kinderen zijn extra gevoelig. Ze ademen sneller en hun immuunsysteem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling. Meeroken maakt kinderen vatbaarder voor long- en hersenvliesontstekingen, chronische bronchitis, en oorontstekingen. Het verergert astma en verhoogt ook hun risico om later kanker en hart- en vaatziekten te ontwikkelen.

De Nationale Coalitie tegen Tabak roept de federale regering op om het voorbeeld van onze buurlanden te volgen en ook werk te maken van een rookverbod in de auto in het bijzijn van kinderen. Inzake controle ziet de Coalitie geen enkel probleem: zo’n wet is even goed te controleren als het verbod op gsm’en achter het stuur.