Geen Belgisch rookverbod in auto met kinderen

A man smokes a cigarette at his car's window as holiday-makers drive at slow pace on the A40 towards Geneva near Lyon, Central eastern France, on February 21, 2015, as snow made access difficult towards the Alps on February 21, with an estimated 4 to 5 hours to access ski resorts from Lyon . AFP PHOTO / PHILIPPE MERLE

In Engeland en Wales is het vanaf vandaag verboden om nog te roken in de auto als er minderjarigen meerijden. De Nationale Coalitie tegen Tabak vraagt aan de Belgische regering om ook zo’n verbod op te leggen, maar dat zit er voorlopig niet in.

In tegenstelling tot volwassenen hebben kinderen meestal geen keuze om wel of niet in een auto te stappen waarin wordt gerookt. Steeds meer landen voeren daarom een rookverbod in als minderjarigen meerijden.

Buiten Europa kwam er onder meer zo’n verbod in enkele Amerikaanse staten en Canadese provincies, in Australië en in Zuid-Afrika. In Europa zelf rijden kinderen al rookvrij mee in Frankrijk, Ierland en vanaf vandaag dus ook in Engeland en Wales.

«Wij roepen de Belgische overheid op om een gelijkaardig initiatief te nemen», zegt Hedwig Verhaegen van de De Nationale Coalitie tegen Tabak, waar Kom op tegen Kanker en de Belgische Cardiologische Liga deel van uitmaken.

Roken in de auto veroorzaakt volgens onderzoeken tot 27 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis. Een autoraampje openzetten volstaat absoluut niet om die stoffen te verwijderen.

«Uit een enquête die we vorig jaar lieten uitvoeren, blijkt dat er onder de Belgische bevolking een breed draagvlak is voor een rookverbod in de auto: maar liefst 67<UN>% schaarde zich toen achter de maatregel. Zelfs 55% van de rokers is voorstander», weet Verhaegen.

Toch heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voorlopig geen plannen in die richting. «Dat wil niet zeggen dat we niet met die problematiek bezig zijn, maar je moet keuzes maken», klinkt het op haar kabinet. De minister mikt op andere maatregelen, zoals de terugbetaling van sessies bij tabakologen via het Riziv, al moet die mogelijkheid nog aan bekendheid winnen.

De Block is ook druk bezig met de omzetting van de laatste Europese tabaksrichtlijn, die volgend jaar op 20 mei in werking moet treden. «Via nieuwe waarschuwingen op sigarettenpakjes hopen we ouderen aan te zetten om te stoppen en jongeren te doen beseffen dat roken niet meer koel is.»