Bekijk hier de eerste test van de nieuwste Tesla

De producent van elektrische wagens Tesla Motors heeft dinsdagavond in Californië de eerste exemplaren van het «Model X» aan klanten overhandigd. Het is de eerste volledig elektrische SUV op de automarkt.

Met een grote show in de Californische stad Fremont, nabij San Francisco, stelde Tesla-baas Elon Musk het nieuwe model voor. «Het is mogelijk elk type voertuig elektrisch te maken», aldus Musk. «We hebben dat bewezen met onze sportwagen, met een berline, en nu gaan we het bewijzen met een SUV.»

Het is de eerste keer dat Tesla twee volledig elektrische automodellen produceert op hetzelfde moment. Volgens Musk zal het Model X, dat achteraan «vleugeldeuren» heeft en tot 400 kilometer autonomie zou hebben, ongeveer 5.000 dollar meer kosten dan het Model S, dat vanaf 70.000 dollar start.

Tesla heeft al 32.000 bestellingen voor het nieuwe model. Dat moet de potentiële klantenbasis van Tesla uitbreiden van de relatief kleine markt van luxueuze sedans naar de veel grotere markt van SUV’s. «Tesla heeft nu een gezinswagen», aldus analist Dan Dolev in de Los Angeles Times.

Tesla werkt ook aan een kleinere elektrische wagen, Model 3, die de helft zou kosten van het Model S.