1 Belg op 10 heeft al eens verkeerd getankt

De verkeerde brandstof tanken, het is iets wat ons allemaal kan overkomen en vaak zijn de gevolgen niet min. Uit een rondvraag van onafhankelijk onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van Q8 Petroleum België blijkt dat 9% van alle Belgen al eens verkeerd getankt heeft! Verstrooidheid (69%) en vermoeidheid (10%) vormen hiervoor de belangrijkste redenen, nipt gevolgd door niet goed weten welke brandstof er precies in de wagen moet (7%) en tanken in het buitenland (6%).

Leeftijd

Opvallend is dat Belgische mannen (11%) vaker al eens foutief getankt hebben dan Belgische vrouwen (6%). Autobestuurders ouder dan 55 jaar vormen bovendien de grootste risicogroep: hiervan tankte reeds 13% al eens een foutieve brandstof. Bestuurders jonger dan 34 jaar hebben dit minder voor: slechts 4% vergistte zich al eens aan de pomp.
Daarnaast zijn er ook opmerkelijke regionale verschillen vast te stellen: autobestuurders uit Wallonië (12%) vergissen zich net iets vaker als het aankomt op het selecteren van de juiste brandstof dan hun collega’s uit Vlaanderen (7%) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (6%).

Verstrooid

De belangrijkste reden voor het zich vergissen aan de pomp is verstrooidheid (69%), gevolgd door vermoeidheid (10%) of niet weten welke brandstof er in de wagen moest (7%). De meer ervaren bestuurder (55+) geeft aan dat bij hen tanken in het buitenland ook vaak de oorzaak was (10%).

Eerste hulp bij verkeerd tanken

Vergissen is menselijk en dus geeft Q8 Petroleum België ook enkele tips & tricks mee voor die keer wanneer je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch de verkeerde brandstof tanktte:
1. Start de wagen niet en verwittig meteen de pechverhelping: zij zullen langskomen en je tank leegpompen.
2. Stop met tanken van zodra je de fout vaststelt maar vul daarna de tank zeker en vast niet bij met de correcte brandstof. Verwittig de pechverhelping die je tank zal komen leegpompen.
3. Indien je de fout onderweg vaststelt: stop meteen met rijden, parkeer je op een veilige plek en verwittig onmiddellijk de pechverhelping.