Belgisch kunstenaar naar Rome om kunstwerk ‘Superjezus’ aan de paus te schenken

Kunstenaar Luk Van Soom uit Rijkevorsel overhandigt op 7 oktober 2015 in het Vaticaan in Rome een kunstwerk aan de paus.

Het kunstwerk stelt een moderne versie voor van Jezus aan het kruis, in de vorm van een superfiguur die uit een wolk komt. Luk Van Soom wordt bij de paus in audiëntie ontvangen in gezelschap van Bruno Neve de Mevergnies van de ambassade bij de Heilige Stoel en Monseigneur Dirk Smet.

Van Soom: “Het beeldje stelt de typische Jezus-aan-het-kruis voor, die bij alle katholieke gezinnen vroeger boven de deur hing. Alleen komt hij in mijn versie uit een wolk gevlogen, in een heldhaftige houding die meteen aan Superman doet denken. De wolk verwijst naar de barokperiode en de wolken van Bernini, Pozzo en Michelangelo.

‘Oh Superman!’ is een versmelting van twee iconische figuren, die in hun uiteenlopendheid niet méér gelijk zouden kunnen zijn. Twee figuren van en voor het volk. Het feit dat Paus Franciscus tegenwoordig soms ‘Superpaus’ genoemd wordt, maakt mijn geschenk nog toepasselijker”.