Rusteloosheid op het werk is goed voor de gezondheid

Eerder deze week kon je in Metro lezen dat Vlamingen gemiddeld negen uur per dag stil zitten. Dat verhoogt het risico op overgewicht, hartziekten, darmkanker, diabetes, depressie en een voortijdige dood. Een onderzoek, dat recent verscheen in het American Journal of Preventative Medicine, bewijst echter dat er goed nieuws is voor wie constant met zijn been wippert of wie steeds zenuwachtig woelt op zijn stoel.

Een studie van de Universiteit van Leeds bekeek 12.000 Britse vrouwen over een periode van twaalf jaar. De vrouwen moesten invullen hoeveel uur per dag ze zitten en op een schaal van één tot tien aangeven hoe rusteloos ze zijn tijdens het werk.

Nu blijkt dat de gezondheid vrouwen die aangaven dat ze rusteloos zijn op het werk niet geschaad door het vele zitten. Sterker nog, in sommige gevallen hadden ze zelfs een verlaagd risico op een voortijdige dood.

Vrouwen die daarentegen rustig door hun werkdag gaan, hebben 30 procent meer kans om vroegtijdig te sterven als ze meer dan zeven uur per dag stilzitten, zelfs als ze nadien nog gaan sporten. “Rusteloos gedrag lijkt het verband tussen de ‘zit-cultuur’ en de bijhorende mortaliteit weg te nemen”, besluit de studie. Het onderzoek haalt wel niet aan waarom de nerveuze bewegingen zo’n positief effect hebben.

Collega’s die zich storen aan jouw zenuwachtig gepruts kan je nu in ieder geval van antwoord dienen: het is immers goed voor je gezondheid!