Dit zijn de beste tijdstippen om op te staan, te sporten en te vrijen

Timing is alles wordt wel eens gezegd, en dat geldt ook voor jouw lichaam. Althans toch volgens Paul Kelley van de universiteit van Oxford. Deze Britse slaapexpert is jaren bezig geweest met het analyseren van onze biologische klok. Nu heeft hij een zeer precieze dagindeling opgesteld die verteld wanneer je best moet opstaan, sporten en vrijen. 

TWINTIGERS

9u30: Opstaan is voor heel wat twintigers een ware marteling. Dat komt omdat ons lichaam pas tegen half tien meer orexine, een oppepend hormoon dat je wakker maakt, produceert dan melatonine, het hormoon dat voor een slaperig gevoel zorgt.

10u: Heel wat jonge mensen slaan het ontbijt over, simpelweg omdat ze nog geen hap door hun keel kunnen krijgen. “Pas twee uur nadat ze wakker zijn geworden, begint de maag van twintigers te grommen omdat ze energie nodig hebben”, aldus Kelley. Voor een alert gevoel drink je beter een verse kop koffie.

12u: Je baas zal het niet graag horen, maar op deze leeftijd wordt het brein pas echt productief tegen de middag.

15u: Het libido van een twintigjarige kent de ganse dag opflakkeringen, maar tijdens de energiepiek halverwege de middag koesteren ze de meest hitsige verlangens. Het ideale moment dus om tussen de lakens te duiken.

Capture

15u30: Omdat de dag van twintigers relatief laat start, hebben ze nu pas eten nodig. Kelley raadt bovendien aan om uitgebreid te lunchen. “Jonge mensen hebben veel ‘brandstof’ nodig om zich te concentreren.”

17u: Op deze leeftijd lever je de beste sportprestaties tussen 15u en 18u. “Na 17u werken je longen zelfs 18 procent efficiënter”, weet Kelley te vertellen. 

20u: Na de vroege avond is het hoogtepunt van je mentale piek al gepasseerd. Je mag dus stoppen met werken.

20u30: Wil je nog even tv kijken of op je iPad tokkelen? Dan doe je dat best nu. “Twintigers gebruiken best hun lichtgevende schermen als ze nog alert zijn van het werken.” 

21u30: Ook nu mag het bordje goed volgeschept worden, zodat je voldoende energie hebt voor de rest van de avond.

22u: ’s Avonds laat zijn jongeren het best in creatief denken. Dit is dus het beste moment om nog wat te leren of te studeren.

23u: Drink gerust een glaasje wijn of een biertje. “Twintigers hebben een betere tolerantie voor alcohol. Normaal gezien raden we aan om niet te drinken als je in minder dan vier uur gaat slapen, maar jonge mensen zijn een uitzondering op de regel.”

24u: Zet je tablet en de televisie uit. “Het blauwe licht van de schermen maakt je tijdelijk alert”, legt Kelley uit. “Zet de apparaten daarom een uur voor je gaat slapen uit.”

1u: Slaaptijd.

DERTIGERS

8u10: Dertigers moeten wat vroeger opstaan dan twintigers. “Het brein, de longen en de spieren worden al wat ouder, dus je biologische klok begint vroeger aan de dag zodat je lichaam meer tijd hebt om actief en alert te worden.”

8u20: Zonlicht geeft je testosteron een flinke boost, wat van de ochtend het uitgelezen moment maakt om even te rampetampen.

8u40: Geniet van een lekker ontbijt, maar laat suiker en zetmeel zoveel mogelijk links staan. Anders word je later op de dag nog geconfronteerd met een dip.

10u40: In tegenstelling tot twintigers, beginnen dertigers best al in de voormiddag te werken. Op dit moment beleeft het hormoon cortisol immers een natuurlijke piek, waardoor je alerter bent.

14u10: Tijdens de lunch kies je best voor een maaltijd met veel proteïnen. En ook al ben je druk aan het werk, het is geen goed idee om je middagmaal over te slaan. Dan word je immers opgezadeld met een prikkelbaar gevoel.

15u40: Het is tijd voor een middagdutje. Zeker jonge ouders kunnen heel wat energie putten uit een dutje van 20 minuten. 

man-918576_1280

18u40: Aangezien de concentratie niet meer opperbest is, kunnen dertigers op dit moment beter stoppen met werken.

19u: Op deze leeftijd werken je spieren beter op het einde van de dag, zeker wanneer ze goed opgewarmd worden.

19u45: “In de vroege avond zijn dertigers in een opperbest humeur en kunnen ze het beste communiceren”, aldus Kelley. Ideaal om even wat tijd door te brengen met je partner of om met vrienden af te spreken.

20u10: Zo’n anderhalf uur na het sporten, snakt je lichaam naar voedsel. Wil je nippen van een glaasje alcohol? Dan is nu het moment.

22u: Wie nog wel tv wilt kijken, houdt het best kort. “Hoe minder lang je blootgesteld wordt aan artificieel licht, hoe beter je slaapt.”