Citytrips, plezier voor de hele familie

Een citytrip, dat is traditioneel gezien een bezoekje aan de lokale musea, je vergapen aan de monumenten en architecturale parels, struinen door de winkelstraten of genieten van de plaatselijke keuken. Doorgaans is het allemaal niets voor de kinderen. Toch vind je in een heleboel steden tal van activiteiten op kindermaat. Met een beetje planning en aanpassing van het tempo, steek je in een mum van tijd en passend programma voor het hele gezin in elkaar. De onderstaande tips, aangeboden door Neckermann, geven je alvast enkele ideeën wat je kan doen met je kroost in vijf populaire Europese steden.

Rome

Geen leukere geschiedenisles dan een bezoek aan Rome! De stad brengt je sowieso terug in de tijd, maar met de Time Elevator zijn je kinderen ook meteen mee. Deze teletijdmachine gebruikt panoramische projecties, beweegbare zitjes en spectaculaire geluidseffecten om je kroost te tonen hoe Michelangelo het plafond van de Sixtijnse Kapel schilderde of hoe Julius Caesar over het Romeinse Rijk heerste.

Daarnaast brengt de gladiatorenschool je ook terug naar de tijd van het Romeinse Rijk. Bezoekers krijgen er de traditionele tuniek en een oefenzwaard om de basis van zwaardvechten op te doen. Na de les krijg je zelfs de mogelijkheid om je te tonen in een heus gladiatorentoernooi. In het bijhorende museum vind je nog extra informatie over deze machtige Romeinse krijgers.

De dag van vandaag wordt natuurlijk niet over het hoofd gezien in Rome. In het Explora kindermuseum leert je kroost spelenderwijs bij over het dagelijkse leven, de maatschappij, natuur en communicatie. Alles is voorzien op kinderhoogte zodat zelfs de allerkleinsten zich kunnen uitleven. Als kers op de taart is er zelfs een dorp waar kinderen de plak zwaaien!

Lissabon

Op zoek naar straffe verhalen voor de kinderen? Laat ze in Lissabon een nachtje tussen de haaien slapen! Het is mogelijk in het Oceanário. Een educatief programma leert er je kinderen alles over de oceanen en hun inwoners. Wanneer de nacht valt, worden de slaapzakken uitgerold naast de enorme tanks. De hele nacht kunnen ze zich vergapen aan het unieke onderwaterleven! Als ze nadien nog meer zeedieren willen zien, kan je afzakken naar de monding van de rivier Sado, zo’n 40 kilometer ten zuiden van Lissabon. Daar kan je op een rubberbootje dolfijnen gaan spotten!

Wil je een dagje heerlijk shoppen zonder dat je je zorgen moet maken over de kinderen? Dan ben je in Lissabon ook aan het juiste adres. In het Dolce Vita winkelcentrum vind je Kidzania, een stad speciaal voor kinderen. Terwijl jij de winkels verkent, krijgt je kind een van de zestig beroepen aangeleerd in Kidzania. Ze verdienen er zelfs hun eigen geld, dat ze kunnen uitgeven in het lokale warenhuis.

Londen

Wat is het eerste dat opvalt bij de kinderen in deze immense metropool? Het wereldberoemde London Eye natuuurlijk! Een half uurtje uitblazen met heel de familie terwijl je geniet van panorama’s op een hoogte van 135 meter. Hebben je kinderen een hekel aan wachtrijen? Boek de tickets dan zeker vooraf zodat je niet moet aanschuiven.

Houden je kinderen niet zo van hoogtes? Je kan Londen ook prima verkennen vanop het water met een boottochtje op de Theems. Maar wat de kinderen echt cool zullen vinden, is een tocht in het gele amfibievoertuig uit de Tweede Wereldoorlog. Rijden en varen met hetzelfde voertuig is een verhaal waarmee ze ongetwijfeld zullen uitpakken bij al hun vriendjes.

De Engelse hoofdstad staat natuurlijk gekend voor zijn musea. Eentje dat er voor kinderen tussenuitspringt is het Natural History Museum. Dat beschikt immers over een uitgebreide collectie van dinoskeletten en opgezette dieren. Met een roltrap maak je er bovendien een reis door het midden van de aarde. De interactie die je hier vindt, zorgt ervoor dat zowel jong als oud zich een hele dag kan vermaken.

Amsterdam

De Nederlandse hoofdstad is kindvriendelijker dan je zou denken. Zo kunnen je spruiten zich uitleven in het zwembad, de speeltuinen en zandbakken van het bekende Vondelpark, terwijl jij geniet van een theatervoorstelling of concert in het openluchttheater. Bovendien heb je er ook het Kinderkookcafé, waar je kids koken, opdienen, achter de bar staan en zelf afrekenen.

Wetenschap en plezier komen samen in het centrum voor wetenschap en technologie NEMO. Het motto ‘verboden af te blijven’ klinkt ongetwijfeld als muziek in de oren van je kinderen. Naast  gigantische zeepbellen blazen, kunnen ze er ontdekken wat je kan doen met elektriciteit of kunnen jullie samen ronddwalen in een doolhof vol oerwoudgeluiden.

Daarnaast staan er in de Amsterdamse binnenstad tal van eeuwenoude torens. De Westertoren, met een hoogte van 85 meter is ongetwijfeld een van de beroemdste. In de zomermaanden kan je deze toren beklimmen om bovenaan te genieten van het magnifieke panorama over de stad. Slaat de verveling toe onderweg naar de top? Maak er met de kinderen een spelletje van om de trappen te tellen!

Parijs

De Franse hoofdstad staat voor de kinderen natuurlijk gelijk aan Disneyland, maar Parijs heeft nog tal van troeven die de kinderen zullen verbazen. Neem bijvoorbeeld het Musée de la Curiosité et de la Magie, een magische museum vol mysterieuze mechanismes, geheimen, optische spelletjes en vraagstukken om samen op te lossen. De plaatselijke goochelaars tonen je drie eeuwen toverkunst, gevolgd door een betoverende voorstelling. Let dus op dat je gids niet plots in een wolkje verdwijnt!

Wist je trouwens dat Parijs verrassend fietsvriendelijk is? Een begeleide fietstocht, met de kinderen eventueel achterop, is een prima manier om de lichtstad te verkennen. De ervaren gidsen kennen voor elk stukje van de stadje wel een leuke anekdote.

Wil je eventjes uitrusten? Trek naar de Jardin du Luxembourg, een van de mooiste tuinen van Parijs. Terwijl jij er uitpuft, kunnen de kinderen nog ravotten op de grote speelplaats met schommels, glijbanen, zandbakken en klimrekken. Ze hebben er zelfs de mogelijk om te paardrijden, poppenkast te kijken of in een bootje over de grote vijver te zeilen.

Staan jij en je kinderen te popelen voor een citytripje? Spring zeker eventjes binnen bij Neckermann, waar alles tot in de puntjes wordt geregeld zodat het voltallige gezin optimaal kan genieten van een tripje! Neckermann biedt trouwens nog tal van tips voor een vakantie met de kids aan. Die kan je hier vinden.