Wat is het gezondste: je ontbijt overslaan of een donut opsmikkelen?

Dat het ontbijt de gezondste maaltijd van de dag is, lees je overal. Maar in realiteit heeft menig man geen tijd om iedere morgen te kokerellen of aan tafel te schuiven. Onderweg naar school of het werk is het dan gemakkelijk om toe te geven aan je grommende maag en een smakelijke donut of een chocoladebroodje te verorberen. Maar wat is nu het gezondste? Het ontbijt overslaan of een suikerbom naar binnen spelen? 

Je buikgevoel zegt misschien dat het ontbijt helemaal overslaan het minste van twee kwaden is, maar onderzoek spreekt dit tegen. “Als je de lokgroep van het ontbijt negeert, bewijs je je lichaam alles behalve een dienst”, bevestigt de Amerikaanse voedingsdeskundige Maya Bach. “Je lichaam is al de hele nacht aan het vasten. Daarom heeft je lichaam ’s ochtends brandstof nodig om je metabolisme in gang te zetten. Zonder die brandstof, aka eten, kan je lichaam niet naar behoren functioneren.”

Voedingsexperte Lindsay Joe vergelijkt lichamen dan weer met auto’s. “Onze lichamen zijn net auto’s. Als we geen benzine hebben, zijn zelfs de simpelste taken een uitputtende opgave voor ons lichaam.”

Bovendien toonden verschillende studies aan dat consequent ontbijten gelijk staat aan een lager risico op obesitas. The National Weight Control Registry vond zelfs dat 78% van de mensen die enkele kilo’s verloren en hun nieuwe, gezonde gewicht konden behouden iedere ochtend ontbeten.

“Een donut is uiteraard niet de beste brandstof voor je lichaam, maar het helpt wel om je metabolisme op te starten. Als je niets eet, is de kans groot dat je je de hele morgend moe, sloom en futloos voelt”, besluit Bach.

Keerzijde van de medaille

Capture
Foto’s Pixabay

Toch wil dit niet zeggen dat je elke ochtend bij de Starbucks in de rij kunt gaan staan om een donut op te smikkelen. Volgens sommige studies wordt de impact van het ‘wonderontbijt’ fel overdreven. Voeding zorgt wel voor meer energie, maar het is zeker geen garantie dat het plotse hongergevoel later op de dag zal verdwijnen. Ook heeft het schrappen van het ontbijt geen invloed op hart- en vaatziekten of je cholesterolniveau, zo blijkt uit een studie van wetenschappers aan de universiteit van Alabama.

Dus…

Af en toe een donut eten door tijdsgebrek kan geen kwaad. Bovendien zet de suikerbom je metabolisme in gang en krijgt je lichaam de brandstof die het nodig heeft. Kan je echter geen hap door je keel krijgen? Laat het verlokkelijke broodje dan links liggen. Je lichaam heeft dan nog wel voldoende energie om je motor draaiende te houden.