Reuzenkrab op het strand van Knokke

Op het strand van Knokke-Heist rust momenteel een reuzenkrab, opgebouwd uit honderden foto’s. Het gaat om een project van de Antwerpse fotokunstenaar Wim Tellier dat de naam «Time» meekreeg.

Het gaat om een cirkelvormig beeld van in totaal 3.000 vierkante meter, met een diameter van 61 meter. Op het beeld pronkt het duizend keer uitvergrote beeld van een krab, dat opgebouwd is met fish-eye-foto’s van landschappen die Tellier verzamelde van over de hele wereld.

Het fotobestand is meer dan 400 Gigabyte. Gezien deze grote resolutie werd het beeld gedrukt in 56 stukken die nadien naadloos aan elkaar werden gelast. Het gewicht van de foto bedraagt 1.800 kg.

krab2

«Time» pronkt twee weken op het strand, ter hoogte van het casino. Het kunstwerk wil ook een ecologisch verhaal brengen. Het publiek mag namelijk over de foto lopen en zal op die manier het kunstwerk vernietigen. Daarmee toont Tellier de menselijke voetafdruk op het milieu aan.

krab3

Na de expositie wordt het conceptueel beschadigde beeld in 12 spieën gesneden. Dan gaat de kunstenaar eigenhandig de spieën integreren op twaalf locaties over de wereld: Madagascar, Ethiopië, Nieuw-Zeeland, Portugal, IJsland, Mongolië, Bolivië, Ierland, Nepal, Rusland, Marokko en Patagonië. Elke locatie vertelt dan een eigen verhaal om de impact van de mens te laten zien op de planeet.

Bron: Belga