Paus draagt Brugs gewaad

Pope Francis celebrates a Canonization Mass for Rev. Junípero Serra at the Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception September 23, 2015 in Washington, DC. Pope Francis is in the United State for 6 days during his first trip as the leader of the Catholic Church. AFP PHOTO/BRENDAN SMIALOWSKI

Paus Franciscus heeft tijdens zijn bezoek aan de VS de mis opgedragen in een gewaad van Brugse makelij. Het familiebedrijf Arte Grossé uit Brugge is gespecialiseerd in kerktextiel.

«We waren vereerd met de opdracht en zijn opgetogen dat Paus Franciscus ons gewaad heeft gedragen», vertelt zaakvoerder Marc Schotte. «Want uiteindelijk weet je pas op het moment zelf of de voorgestelde kleding ook effectief wordt gedragen.»

Het Brugse bedrijf heeft een historiek die teruggaat tot 1783. Vandaag staat de zesde generatie aan het hoofd van het familiebedrijf, dat ambachtelijke productie combineert met een voortdurend streven naar vernieuwing. Naar aanleiding van het Pausbezoek aan Washington mocht Arte Grossé een groot order leveren: 350 mijters voor de kardinalen, bisschoppen en concelebranten, meer dan 60 kazuifels, dalmatieken en koormantels, maar ook een volledige outfit op maat voor Paus Franciscus.

Vernieuwingen

«Het Aartsbisdom Washington heeft ons in april via een tussenpersoon benaderd voor deze opdracht», legt Schotte uit. «Het ontwerp komt van het aartsbisdom, maar ze vroegen ons om op basis daarvan nieuwe kledij te produceren. Bij zo’n opdracht moet je het ontwerp uiteraard respecteren, maar wij hebben wel een aantal esthetische vernieuwingen voorgesteld, waar het aartsbisdom enthousiast over was.» In het Brugse atelier werd de voorbije maanden hard gewerkt aan deze opdracht. «Van de eerste ontwerpen tot het afwerken van het laatste stuk, dat is een periode die zo’n vier maanden beslaat», aldus Schotte. «Voor de naaisters in ons atelier is het een mooie opsteker dat het gewaad waar zij hard aan hebben gewerkt, ook door de paus is gedragen.»