Mannen kunnen trouw aflezen van vrouwengezicht

Denk je dat je partner trouw is? Kijk eens naar haar gezicht voordat je een conclusie trekt. Volgens een onderzoek, dat onlangs verscheen in PLOS One, van de University of Western Australia kunnen mannen immers op basis van het gezicht van een vrouw weten of ze trouw is of niet.

Het onderzoek zegt dat ze dat echter enkel kunnen wanneer ze twee vrouwen vergelijken. Evolutionair psychologe Samantha Leivers voerde hiervoor twee experimenten uit.

In een van de experimenten toonden ze foto’s van 34 vrouwen tussen 20 en 42 jaar oud. Er werden steeds twee foto’s aan elkaar gekoppeld: eentje van een vrouw die nooit vreemdging met eentje van een vrouw die haar partner al meer dan twee keer bedroog. De 43 deelnemende mannen moesten dan de trouwe vrouw ertussenuit halen. Nadien werd het onderzoek herhaald bij zestig mannen.

Uit de onderzoeken blijkt dat mannen in 55 tot 59 procent van de gevallen erin slaagden de overspelige dame ertussenuit te halen. De mannen werden ook gevraagd om de trouwheid van de individuele vrouwen een score te geven, maar hier bleek geen verband tussen de werkelijke en de geschatte trouw.

Het onderzoek concludeert een kern van waarheid in zo’n oordeel kan zitten. De studie verklaart dat vanuit evolutionair standpunt, door te zeggen dat mannen die zo’n oordeel juist kunnen maken, een grotere kans hebben om zich voort te planten.