Galant wil toegangspoortjes in bijna alle treinstations

20150710 - BRUSSELS, BELGIUM: MR Minister of Mobility Jacqueline Galant pictured during a press conference to present the strategic vision for the railways, in Brussels, Friday 10 July 2015. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Minister voor Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) wil in de belangrijkste Belgische stations dezelfde veiligheidsmaatregelen als op de luchthavens. Ze vraagt de NMBS ook om 80% van de stations met toegangspoortjes uit te rusten.

Met die maatregelen wil Galant (foto) in de eerste plaats de veiligheid in de stations verhogen. «In Spanje worden internationale treinreizigers gecontroleerd met draagbare metaaldetectoren en moet hun bagage door een scanner. Dat levert daar een tijdsverlies op van amper 10 tot 15 minuten», verklaart het kabinet van de minister, na een bezoek aan hoofdstad Madrid.

Zwartrijders én veiligheid

De minister wil ook dat de NMBS een plan uitwerkt om 80<UN>% van de stations uit te rusten met moderne toegangs- en veiligheidspoortjes. Die zwaaien pas open als een geldig biljet wordt voorgelegd. «Onze bedoeling is vooral om zwartrijders tegen te houden, al speelt er ook hier een veiligheidsaspect.»

«Compleet onrealistisch»

Bij de NMBS vreest men dat de maatregelen ongelofelijk veel geld gaan kosten, wat betekent voglens de spoorwegmaatschappij betekent dat de regering bij het afsluiten van een nieuwe overeenkomst met meer geld over de brug moet komen. De vakbonden bestempelen de plannen dan weer als «compleet onrealistisch».