Fietsers leggen 63.000 kilometer af

Zo’n 5.000 fietsers hebben tijdens de allereerste FietsTelweek samen 63.000 kilometer afgelegd. De gemiddelde lengte van een verplaatsing bedroeg 6 kilometer.

Tijdens de Week van de Mobiliteit (16-22 september) konden fietsers voor het eerst hun eigen fietsgedrag registreren via de gratis FietsTelApp. In totaal werden 13.700 fietsverplaatsingen geregistreerd door 5.000 app-gebruikers, goed voor een totale afstand van 63.000 kilometer.

Fietsen naar station

Op basis van de eerste data uit de app deed de Universiteit Gent nog enkele andere vaststellingen. De gemiddelde lengte van de fietsverplaatsingen is 6 kilometer, met afstanden tot 60 kilometer. Voorts gebeurt 40%van de verplaatsingen van, naar of binnen de kernen van steden en gemeenten. Ritten van en naar het station zijn goed voor 12% en een gemiddelde lengte van 4 kilometer, die kan oplopen tot 40 kilometer.

420 telpunten

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de vijf Vlaamse provincies en ruim 150 Vlaamse steden en gemeenten engageerden zich om op grote schaal fietsers te tellen. Dat gebeurde aan de hand van meer dan 420 vaste en mobiele telpunten, zoals rubberen slangen op fietspaden, camera’s die fietsers registreren en manuele tellingen.

Beleidsinstrument

Uit wetenschappelijke overwegingen blijven de telpunten nog een week langer fietsers tellen. Zo kunnen de cijfers tijdens en na de FietsTelweek worden vergeleken. De gegevens komen in een dataplatform over fietsgebruik en moeten een belangrijk instrument worden voor het fietsbeleid.

www.fietstelweek.be