Facebook introduceert 360°-video's

Facebook ondersteunt vanaf nu 360°-video's. Dat betekent dat je zelf kan rondkijken terwijl je een video afspeelt.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

De eerste die een 360°-video op facebook plaatste, was de pagina van 'Star Wars: The Force Awakens', de nieuwe Star Warsfilm. Daarin zit je in een ruimteschip terwijl je door de woestijn van de planeet Jakku, de planeet waar de film zich afspeelt, raast. Discovery Channel en GoPro volgden al snel met minstens even spectaculaire beelden. GoPro toonde een filmpje van enkele motorcrossers die door de woestijn racen en Discovery toonde onderwaterbeelden van haaien.

Terwijl de video's afspelen, kan je rondkijken door met je muis te slepen. Dat loopt niet altijd van een leien dakje, plots zijn de motorcrossers uit beeld verdwenen en zie je enkel nog een verzameling zandkorrels, waardoor er niets anders op zit dan radeloos met je muis in het rond te dansen. Maar de techniek heeft enorm veel potentieel. Zo is het een eerste opstap naar echte 'Virtual Reality', waarbij je een speciale bril opzet en echt het gevoel hebt dat je deel uitmaakt van de videobeelden. Voorlopig is dat nog niet mogelijk op het sociale netwerk, maar experts verwachten dat de Virtual Realitytechnologie snel aan populariteit zal winnen. Op de eerste rij staat dan Oculus Rift, het bedrijf dat vorig jaar nog overgenomen werd door... Facebook.

Nu al kunnen gebruikers zelf 360°-video's van hun vakantie maken met speciaal daartoe ontwikkelde camera's. Een daarvan is de Bublcam, een 360°-camera die voor een groot publiek bedoeld is (foto boven). Bekijk de video's hieronder: