Vrouwen hekelen stigma rond abortus met hashtag #ShoutYourAbortion

Op Twitter delen vrouwen massaal verhalen over hun abortus via de hashtag #ShoutYourAbortion. Op die manier willen ze het stigma rond abortus doorbreken en protesteren tegen de plannen van de Amerikaanse Republikeinen om de overheidssteun voor de gezondheidsorganisatie Planned Parenthood stop te zetten. 

Schrijfsters en Amerikaanse activisten Amelia Bonow, Lindy West en Kimberly Morrison kwamen op de proppen met de hashtag #ShoutYourAbortion. Ze reageren daarmee op de Republikeinse Partij die vorige week de organisatie Planned Parenthood onder vuur nam. Deze non-profitorganisatie specialiseert zich in reproductieve geneeskunde, geeft seksuele voorlichting en informeert vrouwen over de onderbreking van zwangerschappen. Veel conservatieve Amerikanen zijn nog steeds tegen abortus, ook al is het een wettelijke, medische procedure.

Om komaf te maken met dat stigma, trokken de drie activisten digitaal ten strijde. “Het onderwerp moet uit de schaduw gehaald worden zodat mensen kunnen zien waarom het recht op abortus zo belangrijk is. Er wordt alleen maar over gefluisterd, er zou over geroepen moeten.” Ondertussen werd de hashtag al meer dan 70.000 keer gebruikt, zowel door voorstanders als felle tegenstanders van abortus.