Drie schermen voor de cinema van de toekomst

De laatste jaren werden al heel wat pogingen ondernomen om het terugvallende aantal cinemabezoeken tegen te gaan. Het Belgische bedrijf Barco doet nu zijn duit in het zakje met Escape. Metro mocht een voorstelling van het immersieve systeem bijwonen.

HD-televisies, home cinema’s en Netflix zorgen ervoor dat de filmische ervaring thuis steeds minder verschilt met die in de bioscoop. Cinemazalen merken dat in het dalende aantal bezoekers. Tal van systemen, waaronder 3D, poogden bezoekers helemaal onder te dompelen in de filmzaal. Ze gebruikten daarvoor slechts één scherm. Barco gooit het over een andere boeg. Zij voegen twee schermen toe aan de bestaande installatie om tot immersieve ervaring te komen.

Wereldwijd beschikken een twintigtal zalen al over Barco Escape: vijftien in de VS, twee in China, een in Mexico en twee in België, in Kinepolis Kortrijk en Antwerpen. Een snelle blik in de Antwerpse zaal doet vermoeden dat er niet veranderd is. Een minuutje na een druk op een knop is het centrale scherm echter vervoegd door twee extra schermen en kan de demonstratie beginnen.

Van Brussel naar de doolhof

Vanuit alle hoeken vallen er plots waaghalzen naar beneden. Twee schermen tonen allerlei flitsende stunts vanuit het gebruikelijke perspectief, terwijl je op het derde schermen door de ogen van de durfal kijkt. Het is niet duidelijk waar eerst te kijken maar we bevinden ons in het midden van de actie. Kort nadien bevindt de zaal zich in San Francisco. De befaamde Golden Gate Bridge past met alle gemak op het reusachtige scherm. Een immersief ritje later bevinden we ons terug in België, meer bepaald op de Brusselse grote markt tijdens het concert van Lady Gaga en Tony Bennett. Kers op de taart zijn beelden van de nieuwste ‘Maze Runner’-fillm. De intimiteit van het concert ruimt plaats voor de overweldigende eenzaamheid in een vernietigde stad.

Kinderziektes

Tijdens ‘Maze Runner’ valt op dat het beeld op de extra schermen minder scherp is. «Die beelden zijn digitaal toegevoegd», licht Stefan Vandemaele van Barco toe. «De volgende ‘Maze Runner’ wordt echter met drie camera’s gefilmd, zodat we de hele ervaring kunnen weergeven in Escape.» Wat ook duidelijk wordt, is dat de immersie achterin de zaal afneemt, al blijft het enorme scherm indrukwekkend. Qua content staat het formaat met twintig minuten in ‘Maze Runner’ nog in de kinderschoenen, al komt daar snel verandering in. Barco sloot een vijfjarig contract af met 20th Century Fox en eind dit jaar zal het Brusselse concert van Lady Gaga en Tony Bennett te zien zijn in Escape. Producer Jerry Bruckheimer gaf bovendien al te kennen een nieuwe film te maken en oude te herwerken voor Escape. Wie niet kan wachten, kan vanaf vandaag Escape ervaren tijdens ‘Maze Runner: The Scorch Trials’ in Kinepolis Kortrijk en Antwerpen.