Mosselen op Provençaalse wijze

Een oud vissermansgezegde luidt dat je mosselen enkel eet in maanden met een ‘r’. De uitdrukking stamt uit de tijd waarin gekoeld transport nog niet bestond. Mosselen zijn immers erg gevoelig aan temperatuurwisselingen en dus werden de weekdiertjes vroeger niet aangeboden in de warmere maanden zonder ‘r’. Tegenwoordig is het wel mogelijk om het hele jaar door mosselen te smikkelen, zeker ook op frisse septemberdagen. Heb je zin in zo’n heerlijk dampende pot vol mosseltjes, dan kan je je tegoed doen aan dit recept voor mosselen op Provençaalse wijze!

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 4 kg mosselen
  • 2 uien
  • 2 rode paprika’s
  • 2 doosjes kerstomaten
  • 1 pot verse basilicum
  • 2 teentjes look
  • 2 blaadjes laurier
  • olijfolie

Aan de slag

Spoel de mosselen grondig met koud water en laat ze uitlekken.

Snijd de paprika’s en de uien in stukken en halveer de kerstomaatjes. Hak de look en laurier fijn en meng onder de groenten.

Verhit de olijfolie in de mosselpotten, stoof de groenten lichtjes aan en kruid met peper. Voeg de mosselen toe en schud het geheel op. Zet de potten met deksel op een hoog vuur. Denk eraan de pot regelmatig op te schudden. Wanneer de schelpen openen, zijn de mosselen gaar.

Ter afwerking kan je versnipperde basilicum over de mosselen strooien. Smakelijk!

Serveertip: In plaats van frietjes kan je ook brood serveren bij de mosselen. De mosselsaus mag natuurlijk ook niet ontbreken!