Waarom begraven de Verenigde Staten hun olie?

door
Jelle
Leestijd 2 min.

Volgens een artikel van de BBC hebben de Verenigde Staten 700 miljoen olievaten begraven. Wat doet die olie onder de grond?

Waarom zoveel olie begraven?

Na de oliecrisis van 1973, toen enkele Golfstaten bewust de olievoorraad inperkten en zo een wereldwijde crisis ontketenden, werden de VS bang voor een herhaling van dat scenario. Enkele jaren na de crisis begonnen ze dan ook olie te stockeren. Zo zouden ze schaarste en hoge prijzen kunnen vermijden. Om enig effect te hebben, moet de voorraad opgeslagen olie wel groot genoeg zijn. De oorzaak van de oliecrisis lag destijds in de Jom Kipoeroorlog in Israël, waarna de Arabische landen misnoegd waren dat Westerse landen Israël steunden.

Waar is de olie verborgen?

De olie is opgeborgen in vier goed beveiligde maar onopvallende gebouwen aan de Amerikaanse golfkust in de staten Louisiana en Texas. Bovengronds is er weinig te zien, maar ondergronds zitten maar liefst zestig koepelvormige opslagruimtes die uitgehouwen zijn in de zoutrotsen. Het zout zou immers ideaal zijn om de olie in op te slaan. «Een indrukwekkend zicht», zegt eindverantwoordelijke Bob Corbin aan BBC. De VS hebben al meermaals een beroep gedaan op hun geheim olievoorraad. Dat was bijvoorbeeld nodig tijdens de eerste Golfoorlog en na de verwoestende doortocht van orkaan Katrina.

Wat mag dat kosten?

Jaarlijks kost de bewaring van de olie zo'n 200 miljoen dollar (180 miljoen euro). De totale voorraad heeft een waarde van naar schatting 43,5 miljard dollar (39 miljard euro). De VS zijn trouwens niet het enige land met het idee om olie op te slaan. Wereldwijd zouden verschillende landen miljarden dollars investeren in de opslag van olie. Japan heeft bijvoorbeeld bij benadering 500 miljoen olievaten gestockeerd in bovengrondse containers. Ook China werkt aan zijn eigen olieopslag. Zij hebben echter geen handige zoutgrotten voorhanden, waardoor ze op zoek moeten naar duurdere methodes, zoals bovengrondse tanks. Groot-Brittannië lost het nog anders op. Zij verplichten oliebedrijven om oliereserves opzij te zetten.