NMBS-regeling nu ook op Google Maps

20140629 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows travellers at the start of a 24 hour strike of the SNCB-NMBS Belgian public train company, Sunday 29 June 2014, in Brussels Midi / Zuid railway station. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Voortaan kunnen treinreizigers de NMBS-dienstregeling ook raadplegen via Google Maps. Dat was sinds enkele jaren al mogelijk voor De Lijn en de MIVB.

«Dit is een ideale aanvulling op onze website en op onze app», verklaart NMBS-woordvoerder Bart Crols. De gegevens in Google Maps zijn immers ‘statisch’: voor vertragingen en afgeschafte treinen moeten reizigers de andere kanalen nog raadplegen.

Data sharing

HarelbekeeeDe federale regering besliste nog voor de zomer dat alle overheidsdiensten hun gegevens voortaan gratis ter beschikking moeten stellen, al is die regeling nog niet helemaal rond, schreef De Tijd. De NMBS stelt zijn dienstregeling nu beschikbaar voor partners die de gebruiksvoorwaarden respecteren en waarmee een akkoord werd gesloten.

In dit stadium gaat het dus nog om ‘data sharing’. ‘Open data’ – het vrij beschikbaar stellen van gegevens, waarvoor minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) pleit – is nog niet aan de orde. «Het is een eerste belangrijke stap, in het voordeel van onze reizigers», aldus Crols. «Maar op verdere plannen ga ik nu niet vooruitlopen.»

Bing Maps

Voorlopig sloot de NMBS enkel een akkoord met Google. Toch is de dienstregeling van het Belgische spoorwegbedrijf nu ook te raadplegen via Bing Maps van Microsoft, die andere Amerikaanse internetgigant. «Zij hebben hun data in elk geval niet rechtstreeks van ons verkregen», verzekert Crols.

De Lijn en MIVB

Dat de NMBS nu pas opduikt in Google Maps, is best opvallend. De dienstregelingen van de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij MIVB en van De Lijn zijn al langer te raadplegen via derden, respectievelijk sinds februari 2010 en april 2012. «Dit is het resultaat van gesprekken die al een hele tijd bezig zijn. Want als je dit doet, dan moet je het goed doen», aldus nog Crols. «Het belangrijkste is dat het nu zover is.»