Verken Amsterdam vanop het bagagerek

Amsterdam is een van de meest fietsvriendelijke steden in de wereld. Volgens de Copenhagenize index moet het in 2015 enkel onderdoen voor Kopenhagen. Het is dan ook geen wonder dat de fiets alomtegenwoordig is in het Amsterdamse straatbeeld.

Voor toeristen die fietsen niet gewoon zijn, kan dat behoorlijk intimiderend zijn. Zij missen zo echter een unieke manier om de stad te verkennen. Yellow Backie wil daar verandering in brengen. Zij geven toeristen de kans om te liften op z’n Nederlands: op het bagagerek van een fiets.

Het initiatief komt van Yellowbike, een onderneming die fietsen verhuurt en fietstochten organiseert. Ze vergelijken Yellow Backie met couchsurfing, zonder dat je zweetsokken in je woonkamer krijgt.

Het concept is eenvoudig: Amsterdammers die het zien zitten om bezoekers de stad te laten zien, kunnen hun bagagerek laten vervangen door een gele variant. Vanaf dat moment zijn ze een Backie-driver. Als de toerist iemand ziet met een gele bagagedrager, kan hij of zij die persoon tegenhouden door “Backie!” te roepen, waarna een ritje achterop de fiets volgt.

Yellow Backie is volledig gratis dienst.