Een op drie kinderen geboren dit jaar krijgt dementie

Sinds 1994 staat 21 september synoniem voor ‘Werelddag Dementie’. Over de hele wereld vragen organisaties dan aandacht voor personen met dementie en hun ziekte, zo ook vandaag. Onderzoekers van het Alzheimer’s Research UK waarschuwen dat een op drie kinderen die geboren zijn in 2015 een dementiepatiënt zullen worden. 

“We moeten de harde realiteit onder ogen zien. Hoe langer dat mensen leven, hoe meer mensen dementie zullen ontwikkelen. Het is dus de hoogste tijd om in actie te schieten”, zei Matthew Norton, hoofd beleid van het Alzheimer’s Research UK, tegen de Britse Metro. “Dementie is wereldwijd een van de grootste medische uitdagingen. Het is daarom cruciaal dat we investeren in onderzoek om nieuwe behandelingen en preventiemiddelen te ontwikkelen.”

Momenteel leven wereldwijd ongeveer 46,8 miljoen mensen met dementie. Dat bleek uit het World Alzheimer Rapport dat vorige maand gepresenteerd werd in Londen. Als de trend zich voortzet, zal het aantal patiënten tegen 2030 toenemen tot ruim 74,7 miljoen en tegen 2050 tot 131,5 miljoen.

Momenteel telt Vlaanderen zo’n 116.000 patiënten met dementie, maar verwacht wordt dat dit aantal tegen 2050 nog zal groeien tot ruim 200.000.

Foto: AFP / P. De Melo Moreira