Eind september kunnen we zeldzame ‘superbloedmaan’ bewonderen

The moon is seen in the time around a total lunar eclipse on April 15, 2014 in Montevideo, Uruguay. People in most of North and South America were able to witness this year's first total lunar eclipse, which caused a 'blood moon' and was the first of four in a rare Tetrad of eclipses over the next two years. AFP PHOTO/MARIANA SUAREZ

De maan is altijd mooi om zien, maar die van de nacht van 27 op 28 september is wel extra bijzonder. Als de weergoden ons goed gezind zijn, krijgen we dan een supermaan en een totale maansverduistering of bloedmaan te zien. Een combinatie die al geleden is van 1982 en pas terug zal voorvallen in 2033. 

Een maansverduistering vindt plaats wanneer de aarde tussen de zon en de maan staat. De aarde zorgt dan voor schaduw op de maan. Toch zal de maan niet volledig verdwijnen zoals bij een zonsverduistering. Onze aarde kan niet alle zonlicht van de maan houden, waardoor een deel licht de maan zwak blijft verlichten. Dit fenomeen wordt ook wel de rode maan of bloedmaan genoemd, omdat de maan tijdens een totale maansverduistering een bloedrode kleur krijgt. Het zonlicht dat nog door onze atmosfeer komt, laat die rode kleur op de maan verschijnen.

Op zich is zo’n bloedmaan niet zo zeldzaam. Daar hebben we er de afgelopen zes maanden vier van gehad, de zogenaamde tetrade. Maar diezelfde nacht krijgen we ook een supermaan te zien. Dan staat de maan 8% dichter bij de aarde dan normaal, waardoor hij er meteen ook een stuk groter uitziet. Zo’n ‘superbloedmaan’ is wel uitzonderlijk. De vorige dateert al van 1982, en de volgende verschijnt pas opnieuw in 2033.

Foto:  AFP / M. Suarez