Daarom gaan mensen vreemd

De hack van de overspelsite Mashley Adison zorgde voor een wereldwijde schokgolf. Wat drijft mensen zover dat ze hun partner bedriegen? Waarom plegen mannen en vrouwen overspel? Volgens wetenschappers zijn er twee verklaringen: verveling en emotionele steun. 

Wetenschappers proberen al jaren een sluitend antwoord te vinden op deze oorzaak van heel wat liefdesverdriet. De meerderheid onderscheidt twee categorieën van mensen die vreemdgaan. Een eerste groep kiest voor een affaire omdat ze niet meer tevreden zijn met hun seksleven. Dat zegt Pepper Schwartz, een professor van de universiteit van Washington, aan Live Science. “Mensen zitten zo lang in een relatie dat de spanning tussen de lakens ver te zoeken is”, aldus de professor. “Deze mensen zijn niet per se op zoek naar een affaire, maar profiteren van een ontstuimige verliefdheid.”

Eric Anderson, chief science officer bij Ashley Madison, bevestigt die tendens. “De meeste vrouwen hebben geen account op onze site omdat ze ongelukkig zijn met hun partner, maar omdat ze op zoek zijn naar wat passie.”

Queeste naar liefde

Dat kan echter niet gezegd worden over de tweede categorie. Mensen begaan dan net een misstap omdat ze ongelukkig zijn in hun relatie. “Ze willen geen punt zetten achter hun relatie omwille van hun kinderen of financiële redenen, maar voelen zich emotioneel ontwricht”, legt Schwartz uit.

De overgrote meerderheid van mensen die vreemdgaan, zijn bovendien niet bewust op zoek naar een scharrel. Integendeel, bij de meesten begint een affaire eerder als een vriendschap die zich geleidelijk aan verdiept, beweert Dr. Duana Welch.

2635-love-broken-up-heart“Vaak ontmoeten de twee elkaar op het werk, waar ze elkaar om de haverklap tegen het lijf lopen. Ze geven toe dat ze zich aangetrokken voelen tot elkaar, maar willen de relatie vriendschappelijk houden”, zegt Welch aan Daily Mail. “Vervolgens trekken ze een muur op, sluiten ze hun partner uit en spenderen meer tijd spenderen met hun collega. En na verloop van tijd blijft het niet bij een businesslunch, maar maken ze ook andere uitjes waar ze voor het eerst de fysieke misstap begaan.”

Het zijn vooral vrouwen die vreemdgaan omdat ze ongelukkig zijn in hun relatie. Bij mannen is dat niet noodzakelijk het geval. Zelfs als ze hun vrouw graag zien en zich niet eenzaam voelen, slaan ze de gelegenheid van losse seks niet af.

Uit de biecht klappen of niet? 

Wetenschappers en therapeuten zijn het niet eens of men een misstap moet bekennen. Therapeuten raden dit doorgaans af, maar uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dan weer dat dit geheim zorgt voor heel wat schaamte en wantrouwen dat alle intimiteit in je relatie verpest. “Bovendien maken partners die hun ontrouw bekennen, meer kans om hun relatie te herstellen”, besluit Welch.