Weg van het westen

De West-Vlamingen weten wat lekker eten is. Al voor de derde keer loopt dit najaar de campagne ‘Het Lekkere Westen’, waarbij 97 chefs uit de streek hun favoriete adressen onthullen voor een smakelijk weekend in de provincie. Wij maakten een kleine selectie.

Door Eldrid Deleu

  • Brugge

denamand_brugge

** Eten: Den Amand **

Chef-kok An Vissers komt eigenlijk uit Vlaams-Brabant, maar heeft een boontje voor verse Noordzeevis. Die combineert ze graag met seizoens- en streekgebonden groenten.

Sint-Amandsstraat 4, Brugge

** Drinken: Café Vlissinghe **

De oudste herberg van Brugge is met 500 lentes een vat vol geschiedenis. Hier bezwangerde Keizer Karel een van de cafébazinnen en betaalde Rubens de rekening met zijn schilderijen.

Blekersstraat 2, Brugge

** Slapen: Huis ’t Schaep **

In de schaduw van de Sint-Salvatorskathedraal vind je dit luxueuze gastenverblijf. Huis ’t Schaep beslaat twee 17de-eeuwse panden, die in de 19de eeuw werden samengevoegd.

Korte Vuldersstraat 14, Brugge

** Doen: Brouwerij De Halve Maan **

De oudste nog actieve brouwerij van Brugge is in de rest van het land vooral bekend om zijn Brugse Zot en Straffe Hendrik. Tijdens een bezoek heb je vanop het dak een prachtzicht op de binnenstad.

Walplein 26, Brugge

 

  • Het Brugse Ommeland 

kwizien-ommeland3

** Eten: Cuisine Kwizien **

Gastronomie in een bistrojasje, zo kun je Cuisine Kwizien nog het best omschrijven. Chef-kok Steven Devriendt houdt van een huiselijke en onbezorgde sfeer, en gaat voor een authentieke keuken.

Bruggestraat 45, Zwevezele

** Drinken: ’t Klein Risico **

Een bruine kroeg waar zelfs het Hertog Jan-team van driesterrenchef Gert De Mangeleer graag een glas drinkt na de service. Naar verluidt vind je hier ook de beste croque-monsieurs uit de streek.

Eernegemweg 88, Snellegem

** Slapen: Droomkerke **

Deze kleine B&B ligt te midden van de natuur in het kleine dorp Doomkerke. De schuur van de 18de-eeuwse hoeve werd enkele jaren geleden omgetoverd tot een bijzonder romantisch logeeradres.

Smisseweg 23, Ruiselede

** Doen: De Damse Vaart **

Het beroemde kanaal tussen Brugge en Sluis bestaat 200 jaar en is een heerlijk pittoreske plek voor wandelaars en fietsers.

 

  • De Kust

mathilda-kust

** Eten: Bistro Mathilda **

Volgens kenners is de ‘tatjespap’ met garnalen van chef Luc Deklerck de beste van de hele provincie. Deze aardappelpuree met karnemelk, ook stovers of stampers genoemd, is een echte West-Vlaamse klassieker.

Leopold II-laan 1, Oostende

** Drinken: ’t Werftje **

Een onvervalst volkscafé met de beste garnaalkroketten. Bij een glas Rodenbach krijg je een handvol garnalen geserveerd.

Werfkaai 29, Zeebrugge

** Slapen: Spoor 62 **

In het voormalige station van Moere, in de Polders, huist een kleine B&B. Ooit denderde de legendarische Pullman Express hier voorbij, maar nu heerst vooral de stilte.

Moerdijkstraat 29, Moere

** Doen: De Vistrap **

Op deze bekende vismarkt in Oostende brengen vissers al sinds 1850 hun dagverse vangst aan wal om ze aan de man te brengen.

Visserskaai, Oostende

 

  • De Westhoek

souvenir-westhoek

** Eten: Souvenir **

De IJslander Vilhjalmur Sigurdarson, Willy voor de vrienden, deed ervaring op in Londen en bij verschillende sterrenrestaurants. In Souvenir komt alleen duurzame vis en vlees op je bord.

Surmont de Volsbergestraat 12, Ieper

** Drinken: Vintage Heuvelland **

Het Heuvelland bekoort niet alleen met zijn glooiende landschappen. Dertien wijnbouwers uit de streek hebben zich verenigd in Vintage Heuvelland. Je kunt hun domeinen bezoeken, en proeven natuurlijk.

www.vintageheuvelland.be

** Slapen: Rentmeesterhoeve **

Dit unieke gastenverblijf bevindt zich op het kasteeldomein van Reningelst, en werd vroeger bewoond door de rentmeester. Je ontbijt er met zicht op de slotgracht.

Reningelstplein 5, Reningelst

** Doen: Fietsen over de Schreve **

Flirt met de Franse grens en fiets vanuit Poperinge naar de Schreve. Frans-Vlaanderen is het land van het ‘Vlemsch’ en de picon. Fijne fietsroutes zijn onder meer de Schreveroute en de Frontierenroute.

 

  • De Leiestreek

Damier-Leiestreek

** Eten: Damier **

Chef Martijn Defauw staat voor een jonge en toegankelijke keuken waar met veel buikgevoel wordt geëxperimenteerd. Hotel Damier, in hetzelfde pand, is een van de oudste hotels van Europa.

Grote Markt 41, Kortrijk

** Drinken: Balthazar **

Blijven plakken doe je in Balthazar, een hip en gezellig café aan de voet van de imposante Noordbrug en met zicht op de vernieuwde Leieboorden.

Paleisstraat 20, Kortrijk

** Slapen: Het Verloren Gedicht **

Een B&B in een neogotische kloosterkapel, compleet met een luxesuite in de nok. Slapen onder de kerktoren dus, maar dan in stijl.

Bellegemplaats 16, Bellegem

** Doen: Tweebekenwandelroute **

Deze twaalf kilometer lange route neemt je mee naar Marke en Bissegem, door de valleien van de Markebeek en de Neerbeek. Je wandelt ook naar het natuurgebied ’t Schrijverke, een afgesloten Leiemeander.

 

De 97 chefs vind je samen met hun speciale ‘Het Lekkere Westen’-menu en hun aanraders op onderstaande website. De actie loopt nog tot 15 november.

www.hetlekkerewesten.be

(Foto’s Westtoer / Michaël Dehapse)