Rijkste Europeaan zit Bill Gates op de hielen

door
Jelle
Leestijd 2 min.

De tweede rijkste persoon ter wereld, Amancio Ortega, zit koploper Bill Gates op de hielen. Ortega is eigenaar van kledingwinkel Zara.

De Spanjaard Amancio Ortega (foto), de rijkste Europeaan, is eigenaar van Inditex. Dat is het concern achter kledingwinkels als Zara en Massimo Dutti. Het is de grootste kledingverkoper ter wereld.

Ortega haalde in juni superbelegger Warren Buffet al in als tweede rijkste persoon ter wereld. Gisteren mocht hij in één keer 3,7 miljard dollar (ongeveer 3,3 miljard euro) bijschrijven op zijn conto omdat het aandeel Inditex de hoogte in schoot nadat het bedrijf indrukwekkende verkoopcijfers on voorleggen. Ortega ligt nu nog 9,5 miljard dollar (ongeveer 8,4 miljard euro) achter op Bill Gates. In totaal is hij 71,1 miljard dollar (ongeveer 63 miljard euro) waard. Dat blijkt uit de miljardairsindex van Bloomberg.

Dameskledij

Ortega begon in 1963 samen met zijn vrouw dameskledij te maken in hun eigen huis. In 1975 opende hij de eerste Zara. Drie jaar geleden stond Ortega nog op de zevende plaats. Sindsdien is hij gestaag gestegen. De tweede reekste persoon in Spanje is zijn eigen dochter, Sandra Ortega-Mera, die eveneens heel wat aandelen heeft in Inditex. Zei is 7,2 miljard dollar (ongeveer 6,3 miljard euro) waard. De echtgenote van Ortega is intussen overleden. De rijkste persoon ter wereld is sinds enkele jaren opnieuw Bill Gates, nadat die eer eerder de Mexicaanse ondernemer Carlos Slim toekwam. De rijkste Belg, Albert Frère, bezit zo'n 4,9 miljard dollar (ongeveer 4,3 miljard euro) en valt daarmee net buiten de top-300 wereldwijd. Sinds dit jaar is er een nieuwe Belg bijgekomen in het overzicht van miljardairs. Marc Coucke zou zo'n 1,4 miljard dollar (ongeveer 1,2 miljard euro) bezitten en strandt daarmee rond de 1.400ste plaats.