Albatrostram krijgt designprijs

20150511 - GENT, BELGIUM: Illustration picture shows the presentation of the new tram 'Albatros' of Flemish public transport company De Lijn, Monday 11 May 2015 in Gent. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

De Albatrostram is in de prijzen gevallen. De tram werd gekozen uit 200 innovatieve Vlaamse projecten.

De tram van ontwerper Yellow Window krijgt het Hendry Van de Velde Label van Design Vlaanderen. De nieuwe Flexity 2-tram werd uit meer dan 200 innovatieve Vlaamse projecten gekozen. Een onafhankelijk jury van experten moest zich buigen over de inzendingen en de deelnemers beoordelen op onder meer ecologie, ergonomie, functionaliteit en kwaliteit. De Henry Van de Velde Labels worden uitgereikt op 13 januari in de Brusselse Bozar.

Gent

De tram Flexity 2 is door trein- en trambouwer Bombardier ontworpen voor De Lijn en werd geproduceerd in de Brugse fabriek van Bombardier. De eerste Flexicity 2, of Albatros, is in mei in dienst genomen in Gent. Ook Antwerpen heeft intussen de eerste tramstellen ontvangen.

Vier meesters

«Wij zijn verheugd dat de tram die wij ontwierpen voor De Lijn deze nationaal en internationaal erkende onderscheiding heeft gekregen. Het is een echte bekroning van een product met één design dat haar vier meesters dient: de fabrikant, de vervoersmaatschappij, de bestuurder en de passagier», aldus Axel Enthoven, oprichter van het ontwerpbureau Yellow Window, voordien gekend als Enthoven Associates.

De Albatros is aanzienlijk zuiniger dan zijn voorgangers en is goedkoper in gebruik en onderhoud. Uiteindelijk moeten er tien gaan rondrijden in Gent en nog eens tien in Antwerpen. De naam ‘Albatros’ werd door De Lijn gekozen uit zo’n drieduizend inzendingen.