Taxi’s protesteren tegen Uber

20150916 - BRUSSELS, BELGIUM: Taxis block the road during a protest of European taxi drivers against taxi-app Uber, 20150916, in Brussels. European taxi organisations and unions protest today with their cars. BELGA PHOTO THIERRY ROGE

Zo’n 400 taxi’s, onder wie heel wat Franse, hebben in Brussel betoogd tegen de alternatieve taxidienst Uber. De weg naar de luchthaven was een tijdje geblokkeerd.

Traagrijdende taxi’s zorgden voor hinder in het centrum van Brussel en op de Brusselse ring. Bovendien blokkeerden een aantal taxichauffeurs de toegangsweg naar de luchthaven, waardoor passagiers te voet verder moesten en enkelen hun vlucht misten. De taxichauffeurs protesteren tegen Uber, een bedrijf dat hen volgens henzelf oneerlijke concurrentie aandoet. Met de Uber-app kan je gemakkelijk een privéchauffeur vinden waarmee je vervolgens kan meerijden.

Eieren

De betoging zelf ging van Brussel-Noord naar de Europese wijk. Daar namen zo’n 250 taxi’s aan deel. Omstreeks 13.30 uur was er een opstootje tussen een dertigtal taxichauffeurs en de politie op het parcours van de betoging. De hoofdzakelijk Franse chauffeurs wilden de kleine ring tussen Kunst-Wet en de Belliardstraat niet vrijmaken. De situatie stabiliseerde, niemand werd opgepakt. Tijdens de optocht werd er met eieren gegooid en een achterruit van een taxi aan de Schaarbeekse Poort sneuvelde. Aan het Zuidstation werden autobanden in brand gestoken. Op verschillende plaatsen in het centrum van Brussel blokkeerden de taxichauffeurs de doorgang.

Een delegatie van taxichauffeurs werd ontvangen op het kabinet van Marianne Thyssen, Europees Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit en op het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt.