Kinderen die veel buiten spelen moeten geen bril dragen

Steeds meer mensen worden bijziend. Gelukkig bestaat er een makkelijke oplossing om dat te voorkomen: laat je kroost buiten spelen. Hoe meer tijd ze doorbrengen, hoe kleiner de kans dat ze een bril nodig hebben, zo blijkt uit een Chinees experiment bij 1.900 kinderen.

De Chinese wetenschappers spoorden de kinderen van groep 1 in zes basisscholen in de stad Guangzhou aan om 40 minuten extra buiten te spelen. Daarnaast werden de ouders aangemoedigd om hun kinderen vaker naar buiten te laten gaan. Na drie jaar was het aantal kinderen in deze klassen met bijziendheid 10% lager dan in een groep controlescholen. Het is voor het eerst dat een verband tussen buiten spelen en bijziendheid is aangetoond.

Bijziendheidspecialiste Caroline Klaver van het Erasmus MC Rotterdam geeft twee verklaringen waarom buiten spelen bijziendheid kan voorkomen. “Het kan zijn dat kinderen buitenshuis hun ogen vaker focussen op voorwerpen in de verte, waardoor ze scherper blijven. Een andere mogelijkheid is de extra aanmaak van dopamine onder invloed van buitenlicht, wat de oogbol beschermt tegen vervorming”, vertelt ze aan De Volkskrant.

Bijziendheid is wereldwijd een groeiend probleem. Zo kampt een kwart van de huidige generatie zestigers met bijziendheid, bij veertigers is dat al de helft. In Oost- en Zuidoost-Azië is het probleem nog groter: daar heeft maar liefst 80 tot 90% van de kinderen een bril of corrigerende lenzen nodig aan het eind van de middelbare school. Of de studie dezelfde resultaten zou opleveren in Europa, is nog niet duidelijk. Maar Klaver beweert dat er geen reden is om aan te nemen dat buiten spelen in Europa geen positief effect heeft.