Chinese studenten krijgen specialisatie toegewezen door het lot

Na twee jaar in de opleiding burgerlijk ingenieur, moeten de studenten van de Universiteit van Zuid-China zich specialiseren in één van de zeven beschikbare richtingen. Vroeger mochten de leerlingen hun hoofdvak zelf kiezen, nu wordt dit hen toegewezen door middel van een loting. Dat meldt de BBC.

De universiteit voert deze maatregel in omdat sommige specialisaties populairder zijn dan andere. “We zijn geforceerd deze stap te nemen”, verduidelijk Lu Qinghua van de universiteit. “Als de keuze van hoofdvak enkel bij de studenten valt, zullen sommige specialisatie overbevolkt zijn, terwijl er voor andere nauwelijks genoeg studenten te vinden zijn.”

Niet iedereen is echter toegewezen op de spelingen van het lot. De 190 studenten die in het eerste jaar de hoogste scores haalden, mogen zelf beslissen over hun afstudeerrichting. Andere studenten krijgen ook nog de mogelijk om van specialisatie te wisselen met een andere student. Daar eindigt het nog niet, want studenten die hun jaar afsluiten met punten die beter zijn dan 90% van hun klasgenoten, krijgen de kans zich in te schrijven voor een ander hoofdvak.

De meningen over de maatregel zijn verdeeld. Sommigen spreken over een oneerlijke regeling, die geen oplossing biedt voor het probleem en enkel zal leiden tot klachten. Anderen erkennen dat de middelen van de school gelimiteerd zijn en dat er geen eerlijkere manier is dan de loting zolang de studenten willen studeren.