Tips voor zorgeloos plezier aan het zwembad

Er zijn heel wat factoren die de kwaliteit van een hotel bepalen. De bedden, de dienstverlening, het restaurant … Voor echte waterratten is er slechts één ding dat echt van tel is: het zwembad! Heel wat hotels op populaire vakantiebestemmingen pronken de dag van vandaag met heuse waterpretparken. Glijbanen, buddelbaden en waterattracties zijn tegenwoordig omnipresent. Speciaal voor deze zwembadliefhebbers, biedt Neckermann je een hele reeks handige weetjes waarmee het hele gezin zorgeloos van het water kan genieten!

Smeren is de boodschap

Een bezoekje aan zo’n fantastisch waterpark is natuurlijk niet compleet zonder de stralende zon. Het beschermen van de huid is dan ook belangrijk, al wordt dat wel eens vergeten. Neckermann geeft je alvast enkele tips zodat je je niet verbrandt.

 • Wees niet te zuinig met de crème en breng die tijdig aan. Ideaal gezien breng je de zonnecrème zo’n 15 à 30 minuten aan voordat je je in de zon begeeft.
 • Vergeet ook de kleine plekjes niet. Oren, schouders, onderkant van de voeten, nek, neus, decolleté etc. kunnen ook allemaal verbranden.
 • Controleer voor vertrek of de fles zonnecrème in je tas zit. Het is immers essentieel dat je je om de twee uur opnieuw insmeert.
 • Zelfs op een bewolkte dag kunnen er schadelijke UV-stralen aanwezig zijn. Insmeren is dus de boodschap.
 • Voor baby’s en kinderen is een zonnecrème met factor 50 zeker geen overbodige luxe. Een UV-werend t-shirt voor extra bescherming is ook een goed idee
 • Krijg je het te warm in de zon? Zoek dan de schaduw op en koel eventjes af.
 • Zonnecrème verliest na verloop van tijd zijn doeltreffendheid. Koop dus om het jaar een nieuwe fles.

De perfecte temperatuur

Niets zo heerlijk als een frisse duik tijdens een zonnige vakantie. Die duik mag echter niet te fris zijn, maar te warm is dan ook weer niet goed. Hotels houden de temperatuur van het water nauwlettend in de gaten en dat heeft natuurlijk zijn redenen.

In het beste geval heeft het water een temperatuur die 10 graden lager ligt dan je lichaamstemperatuur. Concreet komt dit neer op een temperatuur van om en bij 27 °C. Warmer water kan problemen geven wanneer je je inspant, omdat je lichaam dan niet voldoende kan afkoelen. Te koud water leidt dan weer tot onderkoeling, als is de kans daarop nagenoeg onbestaande in een zonnig oord.

Baby’s, kleine kinderen en ouderen gedijen dan weer beter in iets warmer water, met temperaturen die rond 32 °C liggen. Ouderen koelen sneller af omdat ze minder actief zijn, terwijl kinderen het sneller koud krijgen door hun relatief grote huidoppervlak. Zo’n waterspeeltuin verwelkomt vaak veel kinderen. Net om die reden ligt de temperatuur van het water daar vaak rond de 30 °C. Je zal er dus niet klappertanden, maar voor baantjes te zwemmen zoek je beter een ander bad.

Bandjes blazen en gaan!

Je wilt een dagje onbezorgd genieten aan het zwembad of het strand, maar je kind kan nog niet zwemmen? Zwembandjes zijn dan een broodnodig accessoire. Zwembadjes bestaan in allerlei bonte kleuren en uitbundige vormen, maar de aanschaf ervan gaat uiteraard veel verder dan het uiterlijk. Waar moet je rekening mee houden?

 • Een opblaasbandje waarin je uk kan zitten is ideaal voor de allerkleinsten. Al drijvend maken ze kennis met het water, terwijl ze er ook in kunnen spelen.
 • Als je kind zwembandjes rond de arm draagt, moet het nog steeds watertrappelen om boven te blijven. Het is dus belangrijk dat je controleert of je kind al over voldoende kracht beschikt om te zwemmen.
 • Elk kind is anders, dus er zijn ook heel wat verschillende bandjes beschikbaar. Let dus op de verschillende maten, die uitgedrukt worden in het gewicht van je kind. Koop bovendien enkel zwembandjes die het CE-kenmerk hebben. Dat garandeert dat ze voldoen aan de strengste veiligheidsnormen van de Europese Unie.
 • Zorg ervoor dat de bandjes hard genoeg opgeblazen zijn, zodat ze zeker niet weg kunnen schuiven. Eenmaal dat gecheckt is, kan het waterplezier beginnen!

Nood aan een portie waterplezier? Neem zeker een kijkje op de site van Neckermann. De reisorganisator heeft een ruim aanbod hotels die beschikken over hun eigen aquapark. Eerder op zoek naar andere tips voor de kids? Haal dan zeker het Neckermann Familiemagazine in huis of surf naar http://www.neckermann.be/familievakanties.aspx