Waarom je je bed beter niet opmaakt

Het bed opmaken: voor sommige mensen is dat het eerste wat ze ’s ochtends doen. Anderen zien er het nut niet van in en laten hun slaapplaats lekker rommelig. Wetenschappelijk onderzoek geeft die tweede groep nu overschot van gelijk, omdat het een manier blijkt om huisstofmijten tegen te gaan.

Huisstofmijten zijn microscopische beestjes die zich tegoed doen aan huidschilfers. Aangezien er heel wat schilfers te vinden zijn in je bed, zijn daar bijgevolg ook heel wat huisstofmijten aanwezig. Gemiddeld genomen zo’n anderhalf miljoen. De uitwerpselen en vervellingshuidjes van deze beestjes kunnen allergische reacties en aandoeningen zoals astma veroorzaken. De populatie onder controle houden is dus geen slecht idee.

Huisstofmijten hebben echter vocht nodig om te overleven. Als je je bed ’s morgens meteen opmaakt, blijft het zweet gevangen tussen je lakens. Dat zijn de ideale omstandigheden voor de mijten. Onderzoek van de Engelse Kingston University wijst echter uit dat wanneer je bed wanordelijk blijft, het vocht beter verdampt. De microscopische wezentjes kunnen niet overleven in die droogte en na een dag is het grootste deel overleden. Als je echt wil, kan je je bed dan wel opdekken.