Topgastronomie voor een prikje

Jongeren laten eten in een toprestaurant, zonder hen achteraf een gepeperde rekening voor te schotelen. Dat is het opzet van ‘Jong Keukengeweld’. De populaire actie loopt dit jaar over acht in plaats van zes weken.

‘Jong Keukengeweld’ is een succesrecept: vorig jaar gingen ruim 9.000 jongeren in op het aanbod. Zo konden ze voor 45 euro genieten van een driegangenmenu bij een van de geselecteerde restaurants. Voor 55 euro mochten ze zelfs hun voeten onder de tafel schuiven in restaurants met Michelin-sterren of rapporthouders van minstens 15/20 bij GaultMillau.

Dit jaar krijgt de actie van Toerisme Vlaanderen niet alleen een vervolg, ze wordt bovendien uitgebreid van zes naar tweemaal vier weken, verspreid over november en maart. Daarnaast zijn er nog enkele nieuwigheden, zoals de mogelijkheid om te reserveren via smartphone of Facebook.

sitefood

Om dat alles te verwezenlijken, is er de medewerking van 58 topchefs jonger dan 35 jaar. Zij moeten Vlaanderen in binnen- en buitenland als gastronomische topbestemming op de kaart zetten.

Voor de zevende editie werden twaalf nieuwe chefs geselecteerd: Nicky Cuppens (Divin by Sepi), Kevin Bonanno (Le Cinquième), Sebastien Wygaerts (Ogst), Tom Van Lyssebettens (Cochon De Luxe), Bram Heylens (’t Kreukeltje), Bram Verbeken (Zarza), Glenn Verhasselt (Sir Kwinten), Vilhjalmur Sigurdarson (Souvenir), Floris Pancoucke (Floris), Bert Denoulet (Tafel 10, foto), Joel Rammelsberg (Wy) en Bart De Bondt (van het gelijknamige restaurant).

Verder wil Jong Keukengeweld de ‘Flanders Kitchen Rebels’, 25 van die 58 chefs, ook in het buitenland laten schitteren. Dit jaar mikt de organisatie op China. Daarvoor wordt samengewerkt met de meer dan 100.000 volgers tellende Chinese foodies-app Flavours. Daarnaast trekken drie chefs naar Beijing, Shanghai en Chengdu om er te koken voor een publiek van zakenmensen en foodies.

(Foto’s Visit Flanders / M. Dehaspe)