Pendeltainment

53 minuten. Dat is de gemiddelde tijd die Belgen onderweg zijn tussen het werk en thuis. Dat is meteen ook het langst van alle Europeanen. Met aanstormende koude, donkere winterdagen is dat ritje vaak niet zo aangenaam. Daarom gaan ook meer en meer pendelaars op zoek naar leuke manieren om hun tijd maximaal te benutten. ‘Pendeltainment’ dingt daarom al mee naar Woord van het Jaar 2015. Zo blijkt uit een onderzoek van Samsung.

Met een Europees gemiddelde van 45 minuten pendeltijd, scoren we met 53,2 minuten beduidend hoger. We zijn we op jaarbasis maar liefst meer dan een week onderweg naar ons werk. In het Verenigd Koninkrijk kan je het langst in je bed blijven liggen, daar reizen ze gemiddeld slechts 37 minuten per dag.

De auto blijft in België het populairste transportmiddel met 64,2%. Daarna volgen de trein (22,8%) en de bus (16,4%). Samen met de Italianen, zijn we dan ook de grootste groep treinreizigers van Europa. Opvallend is dat bijna één Belg op vijf (18,2%) naar het werk wandelt. Maar omdat dit onderzoek in oktober werd gevoerd, ligt dat percentage wellicht nog een stukje hoger. Al dat woon-werkverkeer brengt wel een hoop frustraties met zich mee. Zo ergeren de Belgen zich het meest aan files (41,2%), asociaal rijgedrag van andere chauffeurs (32%) en vertragingen van het openbaar vervoer (29,6%). Ook onbeschofte medereizigers worden allesbehalve geapprecieerd.

Echt leuk vinden we al dat pendelen niet. ‘Saai’ en ‘voorspelbaar’ zijn de woorden die het meest gebruikt worden om een pendelrit te omschrijven. Muziek beluisteren (64,2%) blijkt dan ook het populairst om die routine te doorbreken. Echter, 14,2% doet helemaal niets of kijkt gewoon wat naar de andere reizigers (17,4%). Met de opkomst van smartphones en tablets duikt er wel opeens een nieuwe term op: ‘pendeltaiment’. Zo’n 10,8% surft tijdens het pendelen op het internet, 5,4% speelt spelletjes en 4,4% gaat al aan het werk.

“Als je alle verloren pendeltijd in Europa optelt kom je zo maar even aan 13.000 jaar.”, zegt Koen Dekoning, Corporate Communication Manager bij Samsung. “Gelukkig kunnen pendelaars die het openbaar vervoer gebruiken steeds meer hun tijd benutten met ‘pendeltainment’. De Samsung Galaxy Tab S biedt je onder andere Netflix, Deezer en Marvel aan, zodat je je geen minuut moet vervelen. Een saai treinritje wordt zo al snel puur entertainment met een romantische komedie of een actie-blockbuster.”

Ook op vlak van design en technologie is de Samsung Galaxy Tab S op maat van elke pendelaar. Het is Samsungs dunste en lichtste tablet ooit waardoor je hem moeiteloos meeneemt op al je pendeltochten. En dankzij de verbeterde features wordt multitasking kinderspel. Het Super AMOLED scherm zorgt er dan weer voor dat alles altijd helder en natuurlijk zichtbaar is. Bovendien heeft deze technologie geen achtergrondverlichting nodig zodat je veel minder batterij verbruikt. Combineer dit samen met de Ultra-Power Saving Mode en de Samsung Galaxy Tab S is de ideale pendelpartner voor iedereen die urenlang wil genieten van zijn ritje tussen thuis en werk.