Draadloos opladen rekent af met lastige kabels

Dankzij het nieuwe draadloze oplaadsysteem voor de Galaxy S6 en S6 edge kun je gedag zeggen tegen die onhandige oplaadkabels.

De Galaxy S6 en S6 edge zijn de eerste toestellen die, dankzij de ingebouwde Qi-technologie, draadloos kunnen opladen zonder toedoen van een speciaal hoesje. Je geeft de draadloze oplader een vaste plek in huis en legt je smartphone er simpelweg op om hem van nieuwe energie te voorzien. De lader kan ook andere Qi-toestellen opladen.

Doorbraak

Draadloos opladen zal dit jaar een grote doorbraak maken. Behalve dat er meer apparaten komen die hiervoor geschikt zijn, zullen ook steeds meer publieke ruimtes gebruik gaan maken van deze nieuwe toepassing. Inmiddels zijn McDonald’s, Starbucks, IKEA en Lexus voorzichtig begonnen met het toepassen van draadloze opladers in hun filialen en zit ook de designwereld niet stil: zo zijn er meubels te koop die voorzien zijn van draadloze oplaadsystemen.

Toekomst voor kabels

Maar waar blijven we in onze draadloze toekomst met al die overbodige oplaadkabels? Natuurlijk kun je ze recyclen, maar upcycling kan net zo goed een antwoord bieden. Upcycling-specialiste Evy Puelinckx van HetVindingrijk kwam met een verrassende oplossing: “Toen ik werd benaderd door Samsung om iets te doen met oplaadkabels, heb ik niet getwijfeld. Ongebruikte materialen zijn als het ware een godsgeschenk voor mij. Heel wat mensen hebben thuis afgedankte oplaadkabels liggen. Onze inzameloproep was een groot succes en de toevloed van kabels was haast niet te stoppen. Het resultaat mag er zijn en het pleziert de mensen duidelijk dat er van afgedankte materialen toch iets moois wordt gemaakt.”

Draadloos1