5 slimme tips om te checken of een UHD-TV écht UHD is

Steeds meer huishoudens hebben internettoegang via hun TV-toestel. Jij ook? Dan zul je ongetwijfeld je favoriete Netflix serie gewoon via je televisietoestel bekijken. En heb je een UHD toestel? Dan blaas je met 8 miljoen pixels onder andere ‘Better call Saul’ en ‘Breaking Bad’ levensecht je huiskamer binnen. Maar heb je wel een UHD-toestel? Omdat daar nog weleens onduidelijkheid over bestaat, bieden we je hieronder een snelle checklist. Want niet elke TV die als een UHD-TV verkocht wordt, heeft daadwerkelijk een écht UHD-scherm of kan UHD-content afspelen. Hoe check je dit? Met onderstaande checklist hopen we licht in de gepixelde duisternis te bieden.

1. Check het beeld van dichtbij

Een échte 4k-televisie heeft minimaal 3840 horizontale en 2160 verticale pixels. In totaal is dit ruim 8 miljoen pixels. Deze bestaan uitsluitend uit rode, groene en blauwe subpixels. Sommige zogenaamde UHD-TV’s voegen daar een wit deeltje aan toe. Hierdoor heeft je scherm wel 8 miljoen pixels, maar door het witte deeltje dat aan de pixel toegevoegd is, ontstaat er een valer en minder contrastrijk beeld. Zoals je op de onderstaande foto ziet, kan het verschil tussen 3k en 4k een wereld van verschil zijn. Het beeld heeft minder kleur, minder helderheid en een lagere resolutie. Het kan zelfs voorkomen dat een rechte lijn in bochten loopt.

rgb, discover, samsung, uhd
RGB pixels tonen een scherpe overgang tussen zwart en wit.
samsung, rgbw, uhd

RGBW pixels hebben geen scherpe overgang tussen zwart en wit, waardoor details verloren gaan.

2. Beschikt de TV over het officiële UHD logo?

Digital Europe is een Europese organisatie waar vrijwel alle belangrijke tech companies bij aangesloten zijn. Deze organisatie verstrekt alleen het officiële UHD-logo aan TV’s als die op de één of andere manier UHD kunnen afspelen. Het logo staat op de doos vermeld.

ultra hd, uhd

3. Heeft de TV de HEVC-codec aan boord om écht UHD af te spelen?

Zonder al te diep op de technische materie in te gaan, is het belangrijk te weten dat je UHD-TV over de nieuwe codec-standaard moet beschikken: de HEVC-codec ofwel H.265. Dit is de opvolger van H.264 die rond de eeuwwisseling gecreerd werd met het doel om een standaard te maken voor (Full) UHD. De H.265/HEVC-codec is dit voor 4k. Of je TV dit heeft valt heel makkelijk te checken via twee externe en dus onafhankelijke partijen: Netflix en satellietsysteem Astra:

-Netflix: Via het infoschermpje van Netflix kun je informatie ophalen over onder andere de bandbreedte. Roep je dit schermpje op, dan toont Netflix je nauwkeurig aan op welke resolutie de beelden aan je doorgegeven worden.

-Astra: Heb je de mogelijkheid om met je toestel via de satelliet TV te kijken? Zoek dan het testkanaal van Astra op. Dat kanaal zendt uitsluitend in UHD uit. Heb je geen UHD-TV, dan zul je daar ook niets te zien krijgen en weet je dus dat je toestel geen écht 4k-scherm heeft.

4. Heeft de TV een HDMI 2.0 aansluiting?

Let bij de aankoop van een UHD-TV ook zeker op de HDMI-aansluiting die erin zit. Nadat in 2009 HDMI 1.4 zijn intrede deed, boden in korte tijd vrijwel alle TV-fabrikanten een HDMI 1.4 aansluiting aan op hun TV’s. Met de komst van UHD is het echter belangrijk te checken of je toekomstige UHD-TV een HDMI 2.0 aansluiting heeft. Deze heeft met 18Gbit/s een veel hogere doorstroomsnelheid waardoor HDMI 2.0 een 4K resolutie van 60 frames/seconde kan ondersteunen. Zonder HDMI 2.0 aansluiting zul je dus niet optimaal van UHD-content kunnen genieten.

5. Koop een UHD-TV van Samsung

Ok, dit is een beetje flauw. Maar hou je niet van moeilijk doen? Dan kun je toch het beste een UHD-TV van Samsung kopen. Want al onze UHD-TV’s hebben namelijk standaard het échte UHD aan boord.

Steeds meer content in UHD

Heb je onderstaande checks allemaal positief doorlopen, dan weet je zeker dat je maximaal van je UHD-TV geniet. Da’s superfijn want steeds meer content partijen filmen in UHD. Zo zijn Better Call Saul, House of Cards, Bloodline, Marvel’s Daredevil en vele andere series al in UHD te bewonderen. En in 2016 zal die lijst alleen maar langer worden. Het zou dan ook zonde zijn, wanneer je met jouw zogenaamde ‘UHD-TV’ niet die échte UHD-ervaring kunt beleven.