’s Werelds eerste hoofdtransplantatie staat gepland voor 2017

De medische wereld heeft een revolutionaire operatie in het vooruitzicht. In 2017 zal de allereerste transplantatie van een menselijk hoofd op een ander lichaam plaatsvinden. De ingreep zal maar liefst 36 uur duren en meer dan 11 miljoen dollar (9,7 miljoen euro) kosten. 

Enkele maanden geleden kondigde de gerenommeerde Italiaanse chirurg Sergio Canavero de transplantatie al aan. Hij kreeg toen heel wat beledigende taal, verwensingen en vergelijkingen met ‘dokter Frankenstein’ naar zijn hoofd geslingerd, maar wil zijn plannen toch uitvoeren. Zo is hij volop bezig met de voorbereiding van de operatie en heeft hij een team van chirurgen samen gesteld.

Volgens Russia Today heeft de controversiële arts alleen Chinese chirurgen geselecteerd. Vermoedelijk zal de ingreep dan ook plaatsvinden in China. Dit baart de medische wereld nog extra zorgen, want China gebruikt zonder toestemming organen van ter dood gebrachte gevangenen.

De patiënt die een nieuw hoofd krijgt, is ook al gesecteerd. Het gaat om de Rus Valery Spiridonov. Hij lijdt aan de zeldzame ziekte van Werdnig-Hofman. Deze aandoening verdunt en vernield de spieren, wat leidt tot verlamming. De meeste patiënten leven doorgaans niet langer dan 20 jaar. Omdat Spiridonov steeds meer lijdt onder de ziekte en omdat hij wetenschappelijk onderzoek wilt helpen, heeft hij beslist de hoofdtransplantatie te ondergaan.

Hoewel de chirurgische ingreep een belangrijke doorbraak kan zijn, zijn veel medici ertegen gekant. Veel dokters noemen de operatie “een stap te ver”, “onmogelijk” of “knettergek”. Zelfs al zou de operatie succesvol verlopen, zou Spiridonov in zo’n staat kunnen verkeren dat bewegen, ademen of op eender welke andere manier communiceren als hij pijn ervaart, onmogelijk blijken. Zo zei dokter Hunt Batjer van de Amerikaanse Vereniging voor Neurologische Chirurgen aan CNN: “Ik zou niemand de toestemming geven dat met mij te doen en ik zou het zelf niemand toewensen. Dit is veel erger dan de dood.”