Vijf eilanden op minder dan vier uur van Brussel

Je hoeft echt geen tien uur te vliegen en duizenden kilometers af te leggen om te gaan uitblazen op een eiland. Zin in een exotisch avontuurtje dichtbij huis? Een overzicht van enkele eilanden op minder dan vier uur van België.

Hommage aan Victor Hugo in Guernesey
Wil je er echt eens tussenuit niet ver van huis? Trek dan naar Guernsey. Victor Hugo ging er vijftien jaar lang in ballingschap. Je kan het huis van de Franse schrijver er trouwens nog altijd bezoeken. Het kleine Britse eiland voor de Normandische kust is makkelijk bereikbaar per ferry. De fiets is het ideale transportmiddel om het te exploreren. Langs de uitgestrekte kliffen ontdek je de mooiste planten. De lente is het ideale seizoen om de prachtige kleur van de natuur te gaan bewonderen, maar ook in de herfst is het een top bestemming.

guernesey_opt

Een ander Bretagne op het eiland Groix
Waarom eens niet een ander gezicht van Bretagne ontdekken? Voor de kust van Bretagne, niet ver van Belle-Île-en-Mer, ligt het charmante eiland Groix. Het is amper 1.500m² groot, dus je kan het op je eigen tempo verkennen. De groene landschappen, intens blauwe kustlijnen en schilderachtige huisjes vormen het perfecte vakantiedecor. Je bereikt Groix het makkelijkst vanuit Lorient. De oversteek duurt ongeveer 45 minuten.

groix_opt

In de voetsporen van Napoleon op Elba
Elba ligt voor de kust van Cap Corse en Toscane, de Italiaanse regio waartoe het behoort. Het is de ideale bestemming voor iedereen die er even tussenuit wil knijpen, maar niet te lang op het vliegtuig wil zitten. Elba is ook de plek waar Napoleon in ballingschap zat. Maar wees gerust, het eiland lijkt in de verste verte niet op een gevangenis. Integendeel! Het water is er turquoiseblauw en je kan de 224 km² verkennen te voet, te paard, met de kajak of in een zeilboot. Je bereikt Elba met de ferry, de trein of de auto van op het vasteland in Piombino, amper een tiental kilometer verder. En de luchthaven van Marina Di Campo verbindt deze oase van rust met Italië en de rest van Europa.

elbe_opt

Het ongerepte Gozo
Grote broer Malta is nog altijd veel bekender, maar Gozo is met zijn ongerepte natuurlandschappen zeker het ontdekken waard. Er waait een barok windje over het eiland van zodra je van de ferry stapt, die vertrekt vanuit Marfa Point in het noorden van Malta. Droom je van rust en stilte, zonder één enkele toerist te zien? Koop dan een ticketje naar Comino. Een motorbootje brengt je in 20 minuten naar het minuscule eilandje van 3,5 km². Er staat welgeteld één (klein) hotel. Comino is vooral leuk ‘s ochtends vroeg, voor de toeristen toestromen. Ze vertrekken meestal weer in het begin van de namiddag, na een duik in het azuurblauwe water van de Blue Lagoon.

gozo_opt

Een explosief verblijf op de Eolische eilanden
Het grootste Italiaanse eiland ligt voor de kust van Noord-Sicilië en is een droombestemming voor vulkaanliefhebbers. De Eolische eilanden staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en zijn met z’n zevenen: Vulcano, Lipari, Salina, Panarea, Stromboli, Filicudi en Alicudi. Een ideale uitvalsbasis voor wandelaars. Vulkaanwatchers trekken best naar Stromboli en Vulcano, die nog altijd actief zijn. De andere eilanden zijn een leuke duikbestemming. Overnacht in Lipari en verken van daaruit de rest van de archipel.

Eoliennes_opt