Nederlandse gevangenissen gaan vitamines gebruiken tegen agressie

Een Nederlandse studie wilt geweld in gevangenissen inperken door agressieve gevangen vitamines en mineralen voor te schrijven. Dat bevestigde het Nederlandse ministerie van Justitie woensdag.

Begin volgend jaar zullen zeven penitentiaire instellingen, vijf gevangenissen en twee jeugdinstellingen, extra vitamines, mineralen en visolie toedienen aan gevangen die agressieve neigingen vertonen. Het idee blijkt niet helemaal uit de lucht gegrepen.

“Twee eerdere experimenten toonden aan dat gewelddadige gevangenen die voedselsupplementen kregen minder agressie vertonen dan zij die niets krijgen”, licht Ap Zaalberg, een onderzoeker voor het ministerie, toe aan AFP. “Een Britse studie uit de jaren ’90 bewees dat gewelddadige incidenten met een kwart daalden nadat supplementen werden toegevoegd aan het voedsel”, voegt Zaalberg toe.

Een gelijkaardige studie, die 2006 en 2007 werd uitgevoerd op 200 Nederlandse gevangen, toonde aan dat het aantal voorvallen met maar liefst 34 procent daalde. Dat berichtte de Nederlandse krant De Volkskrant onlangs.

“We bekijken nu of de toevoeging van voedingssupplementen een gangbare praktijk kan worden in gevangenissen, dus ook als een soort behandeling tegen agressie”, zegt Zaalberg. “Jongens en mannen, van twaalf jaar tot vrij oud, zullen deelnemen aan de studie.”

Agressie in gevangenissen is in veel landen een kwestie. Volgens De Volkskrant wordt een kwart van het personeel in gevangenissen in Nederland bedreigd door gedetineerden.

Specialisten in voeding van de Wageningen University nabij Utrecht geven toe dat supplementen een positief effect kunnen hebben, maar benadrukken dat gevangenissen zich beter zouden concentreren op het verbeteren van het voedsel. “Een positieve invloed op gevangenen begint in de keuken”, vertelde voedingsexpert Frans Kok aan de NOS.