Collega erger je niet: acht ergernissen op de werkvloer

Iedereen maakt fouten, daar moeten we eerlijk over zijn. Maar sommige collega’s slagen er in om geleidelijk aan het bloed onder je nagels vandaan te halen. Hieronder vind je een top tien van de meest opmerkelijke ergernissen. 

1. Luidruchtig eten 

Werknemers laten de lunchpauze steeds vaker links liggen en eten op hun werkplek terwijl ze naarstig verder tokkelen op hun computerklavier. Het mag dan ook niet verbazen dat collega’s die luidruchtig eten of smakken gezien wordt als één van de grootste irritaties op de werkvloer. Ook de geur van het eten is storend. Lookbroodjes of stinkende eieren laat je dus beter thuis.

Over het algemeen wordt lomp gedrag niet aanvaard. Hou je bureau proper, laat geen afwas staan, vermijd neuspeuteren en zorg dat je geen vieze zweetlucht verspreidt.

2. Grof taalgebruik

Af en toe vloeken is een gezonde uitlaatklep, maar het moet niet de spuigaten uitlopen. Zo blijkt uit een enquête van de Amerikaanse tak van Randstad dat overdreven veel schunnige moppen, gesakker en uitbarstingen aan de lopende band ervaren worden als extreem vervelend.

3. Gierig zijn

Af en toe ga je met de collega’s tijdens het werk lunchen of na het werk nog iets drinken. Dan is er niets irritanter dan die ene collega die profiteert van de situatie en op kosten van anderen eet en drinkt. Dit gaat bovendien verder dan eens ‘een rondje’ trakteren. Collega’s die nooit rondhoren wie er een kop koffie wilt als ze er voor zichzelf gaan halen, worden over het algemeen niet geapprecieerd.

via GIPHY

4. Je smartphone checken tijdens een gesprek

Volgens een recente rondvraag van Buzzfeed kijkt nagenoeg de helf (49%) van alle bazen wel eens op hun smartphone tijdens een gesprek. Dit is niet alleen storend, maar ook ronduit onbeleefd. Zo geef je een collega het idee dat een mail belangrijker is dan wat hij of zij te zeggen heeft. Hou daarom je aandacht er bij en luister oprecht geïnteresseerd naar wat andere werknemers vertellen.

5. Stoefen over je loon

Opscheppen over je loon is nooit een goed idee. Als je minder verdient dan je medewerkers kom je idioot over. Is het andersom, kunnen je collega’s jaloers of beledigd reageren. Blijf daarom steeds mysterieus over je salaris, op die manier trap je niemand op de tenen.

6. Ideeën stelen

Sommige collega’s gaan voortdurend met de eer strijken voor jouw werk of stelen je ideeën. Zulke schijnheilige naäpers halen gegarandeerd de woede op de hals van hun medwerkers.

via GIPHY

7. Mouwvegers

Jammer genoeg vind je op elke werkvloer wel een mouwveger – ofwel gatlikker. Er is niets mis met een flinke portie ambitie, maar collega’s die continu straffe verhalen afsteken  en in een goed blaadje willen staan bij het management, kunnen doorgaans op weinig sympathie rekenen.

8. Roddelen

Roddelen: bijna niemand houdt ervan, maar ieder doet het wel. Zo ook op de werkvloer. Uit een rondvraag van Regus, expert in kantoorruimtes, blijkt dat meer dan een kwart (26,5%) van de kantoorwerkers aanstoot neemt aan achterklap of het verspreiden van valse geruchten. Kortom, iets onaardigs zeggen over een collega om stoom af te blazen is niet zo erg, maar herhaaldelijk iemand belachelijk maken is uit den boze.

We splitsen onze Facebookpagina in een Franstalige & Nederlandstalige pagina! Volg het nieuws op Metro België.