Roep een halt toe aan je suikerverslaving

Iedereen snakt wel eens naar een beetje suiker. Jezelf af en toe verwennen met een zoete lekkernij is geen probleem, maar Belgen eten over het algemeen meer suiker dan goed is. Nochtans word je veel fitter en energieker als je minder koolhydraten op het menu zet. Daarom geven we zeven tips om suikervrij door het leven te gaan.

1. Maak je kast schoon

Vanaf nu zijn koeken, snoep, chocolade en andere suikerbommen uit den boze. Maar ook voor andere producten is het oppassen geblazen. Onder meer in kant-en-klare maaltijden of bewerkte middelen zoals frisdrank, ketchup, diepvriespizza en pastasauzen zitten ook enorm veel suikers.

2. Zet babystapjes

Heel wat diëten falen omdat er geen duidelijk plan is. Plan daarom dag per dag wat je wil eten, probeer sterk te zijn en geef niet toe aan de lokroep van chocolade en snoep.

via GIPHY

3. Ontbijt

Sla je ontbijt niet over. Anders krijg je in de loop van de dag gegarandeerd honger en grijp je misschien naar een suikerrijke snack. Let op dat je geen gesuikerde muesli of yoghurt eet en spring spaarzaam om met zoet beleg.

4. Verwen jezelf met suikervrije desserts

Snakt je lichaam naar suiker? Beloon jezelf dan als je kan weerstaan aan je behoefte. Las bijvoorbeeld een bakdag en probeer nieuwe recepten uit. Een echte aanrader zijn eigengemaakte mueslirepen, cake met noten of suikervrij pannenkoeken.

via GIPHY

5. Zorg voor voldoende eiwitten

Proteïnen balanceren je bloedsuikerspiegel en voorkomen zo vreetbuien. Zet dus voldoende vis, eieren, noten, bonen en linzen op de menu.

6. Honger jezelf niet uit

Verschillende studies hebben uitgewezen dat weinig lactose in je bloed zorgt voor minder wilskracht om nee te zeggen tegen suiker. Het lijkt wel alsof je brein blokkeert en het enige wat nog door je hoofd spookt zijn chocoladetaarten, M&M’s en cupcakes met immens veel glazuur. Wil je niet veranderen in een suikermonster? Eet dan voldoende gezonde tussendoortjes als stukjes rauwkost, een potje yoghurt (natuur!), een milkshake met fruit, een kom soep of een rijstwafel.

7. Drink met mate

Pas tot slot op voor alcohol. Cider, bier, wijn en cocktails zitten boordevol suiker.

via GIPHY