Protest tegen ‘foltering’ in Antwerpse kleuterschool

Een dertigtal vrouwen heeft geprotesteerd aan kleuterschool ‘De Bijtjes’ in Antwerpen. Aanleiding is de behandeling van een vijfjarig jongetje, dat volgens zijn moeder werd geslagen en opgehangen door een juf.

Het jongetje had vorige week vrijdag verwondingen aan de hals opgelopen op het einde van de speeltijd. Toen dat bij de rijvorming werd vastgesteld, werden zijn wonden onmiddellijk verzorgd en werden ook de ouders op de hoogte gebracht.

De moeder van het jongetje beweerde evenwel in de Mediahuis-kranten dat een kleuterjuf haar zoontje vorige week heeft geslagen en opgehangen aan een touw, omdat hij niet in de rij wilde staan op de speelplaats. Samen met de vader ging ze maandag op gesprek bij de school, waarna de ouders bij de politie klacht indienden tegen een leerkracht.

6130f540-5722-11e5-a1c7-7449b4229546_web_scale_0_2782931_0_2782931__

Het Stedelijk Onderwijs Antwerpen ontkent de aantijgingen. «Volgens onze info was de betrokken leerkracht toen niet aanwezig op de speelplaats», reageert woordvoerster Joke Cortens. «Los daarvan zijn we even bezorgd als de ouders. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe dit ongeval is kunnen gebeuren.»

In afwachting daarvan plaatste de moeder van het jongetje al foto’s van de verwondingen op haar Facebookpagina. Ze schreef dat de juf haar zoontje ‘gefolterd’ heeft en riep op om aan de schoolpoort te komen protesteren. Daarop kwam een dertigtal vrouwen gisteren opdagen. De directeur nodigde hen uit voor een gesprek, maar dat zagen ze niet zitten.

Het incident roept herinneringen op aan de zaak rond ‘De Blokkendoos’, een school op het Antwerpse Kiel waar een kleuterjuf in 2013 werd beschuldigd van kindermisbruik. In die zaak ging de onderwijzeres uiteindelijk vrijuit.

(Beeld VTM / Foto R.V.)