"Werken van 9 tot 5 is een ware marteling"

Mensen met een ochtendhumeur beweren al langer dat werken van negen tot vijf uur een marteling is voor je lichaam en geest. Nu is er ook wetenschappelijk bewijs. "Mensen voor tien uur 's ochtends laten werken is écht ongezond", beweert dokter Paul Kelley van de universiteit van Oxford. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Volgens Kelley heeft dit te maken met onze biologische klok. Omdat ons lichaam afgestemd is op zonlicht, kunnen we ons moeilijk concentreren voor tien uur 's ochtends. "We kunnen ons bioritme niet wijzigen. Je kan jezelf niet aanleren om op een bepaald tijdstip op te staan omdat je lichaam afgestemd is op het zonlicht", vertelt Kelley aan The Independent.

De arts benadrukt dat vroeger opstaan op lange termijn schadelijk is voor het lichaam. "Mensen voor tien uur 's ochtends laten werken is een ware marteling en écht ongezond omdat je zo de fysieke, emotionele en prestatiegerichte systemen van je lichaam beïnvloedt. Je lever en je hart houden zich aan een ander patroon en je vraagt die organen in feite om zich twee of drie uur aan te passen. Dat lukt niet. Wereldwijd kampen mensen met dit probleem. Iedereen lijdt er onder en het is nergens voor nodig."

De Brit stelt daarom voor om allemaal een uur later te beginnen met werken. Bovendien gaat deze redenering ook op voor kinderen. "Die zouden ook later aan hun dag moeten beginnen. Dan slapen ze meer en hebben ze minder stress, waardoor ze beter gaan presteren." Om zijn mening te staven is Kelley bezig met een uitvoerig onderzoek. Hij heeft honderd scholen in Groot-Brittannië gevraagd om een deel van de leerlingen om negen uur te laten starten met lessen en een deel om tien uur. Zo kan de professor nagaan of later starten effectief een postieve invloed heeft op de prestaties van de leerlingen.