Toiletten in treinstations worden overrompeld

Als de sanitaire nood hoog is, is de redding nabij. Ook in de Belgische treinstations. Door het goede weer werden de toiletten tijdens de zomermaanden meer dan ooit overrompeld.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Gemiddeld 174 mensen per uur, of omgerekend bijna 3 per minuut. Dat indrukwekkende aantal telde Metro tijdens de ochtendspits aan een van de twee toiletcomplexen in Antwerpen-Centraal. Tijdens de daluren liggen de cijfers opvallend genoeg nog hoger: 224 mensen per uur - of bijna 4 per minuut - bezoeken dan het kleinste kamertje van het station.

Greta Scheltjes (foto) - toiletdame van dienst - bevestigt de toegenomen drukte. «Vooral tijdens de vakantieperiode, op zaterdagen en op winkelzondagen staan de mensen tot ver buiten aan te schuiven. Het gaat dan over vertrekkende of aankomende treinreizigers, maar bijvoorbeeld ook over toeristen of shoppers die toevallig in de buurt zijn.»

Samen met enkele collega's houdt Greta de WC's proper. Zeven dagen op zeven, telkens van 7u tot 22u. «Veel mensen vinden het niet leuk om hun behoefte op de trein te doen. Hier is het altijd proper», verklaart ze het succes.

In kleine stations komt de NMBS op regelmatige tijdstippen zelf de toiletten onderhouden. Afhankelijk van de sociale controle, zijn die vrij toegankelijk (bv. in Aarschot en Heist-op-den-Berg), kunnen reizigers de sleutel vragen aan het loket (bv. in Tongeren en Landen) of is er een muntslot dat toiletgangers 50 cent vraagt.

In alle grote stations, zoals Brussel-Zuid, Luik-Guillemins en Antwerpen-Centraal, geeft de NMBS de uitbating van de toiletten in concessie. Reizigers moeten daar overal 0,50 cent betalen. Dat blijken ze met de glimlach te doen: slechts enkelingen draaien terug of glippen per twee door het poortje, de meerderheid betaalt zonder morren.

Met gemiddelde inkomsten van 99,5 euro per uur, brengt dat in Antwerpen-Centraal dagelijks bijna 1.500 euro in het laatje. In ruil moeten de concessiehouders wel een huurprijs overmaken aan de NMBS. «Bovendien betalen we veel geld aan water en elektriciteit, personeel en BTW», verduidelijkt Nancy Faes, die naast de toiletten in Antwerpen-Centraal ook die van het station in Hasselt uitbaat.

Hoeveel de toiletten de NMBS opleveren, wil de spoorwegmaatschappij niet kwijt. (ma)

In welk station vind jij de WC's het meest proper? Wie is volgens jou de vriendelijkste toiletdame of -heer? Laat het ons weten op metro@metrotime.be