Congres voor alternatieve geneeskunde eindigt in collectieve hallucinaties

Een congres voor alternatieve geneeskunde in Handeloh, ten zuiden van Hamburg, eindige vorige week vrijdag in chaos. Zo’n dertig bezoekers kampten plots met hallucinaties door een LSD-achtige drug.

De Noord-Duitse openbare omroep NDR omschreef de situatie als “29 mannen en vrouwen, die wankelden, in het gras rolden, wartaal uitsloegen en last hadden van krampen.” Meer dan 150 geneeskundigen, ambulanciers en politieagent kwamen ter plaatsen om de ijlende menigte naar het ziekenhuis te brengen.

Urine- en bloedtesten wezen al snel uit dat de hallucinogene drug 2C-E, in het Duits bekend onder de noemer Aquarust, de schuldige was. De drug is sinds eind vorig jaar verboden in Duitsland. Volgens een woordvoerder waren de slachtoffers niet in staat met de politie te spreken tot maandag.

De politie zou nu bekeken om de deelnemers van het congres Aquarust namen als een gezamelijk experiment of dat de drug heimelijk werd gegeven aan bezoekers als een soort grap. Er zijn nog geen arrestaties gemaakt.

Torsten Passie, een autoriteit op het vlak van hallucinogene drugs, gaf te kennen aan NDR dat het hier een veelvoudige overdosis betreft. “Dat ondersteunt het standpunt dat deze mensen de drugs bewust namen niet. Men moet ervan uitgaan dat deze mensen niet ingelicht werden over de substantie en de effecten en risico’s ervan”, aldus professor Passie.

Het Verband Deutscher Heilpraktiker, een organisatie die alternatieve geneeskundigen bij elkaar brengt, nam als snel afstand van het voorval. “De organisatoren van dit obscure congres zijn ons niet bekend en zulke evenementen worden niet gedoogd door onze organisatie” liet een woordvoerder optekenen. “Jammer genoeg heeft het congres in Handeloh het imago van de alternatieve geneeskunde ernstig geschaad. Zulke daden passen niet in de geest van natuurlijke therapie en gaan in tegen zowel onze morele als onze legale waarden. Het Verband Deutscher Heilpraktiker verafschuwt zulke misdrijven.”